28.02.2014 11:41

Ukraina aicina sasaukt ANO Drošības padomes sēdi (papildināta)

Autors  LETA--UNIAN
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Ukrainas iekšlietu ministrs Arsēns Avakovs piektdien paziņojis, ka Krimā sācies bruņots Krievijas iebrukums, turpretī Krievijas bruņoto spēku pārstāvji noliedz saistību ar notikumiem divās Krimas lidostās.

Ministrs pavēstīja, ka Sevastopoles Belbekas lidostu no ārpuses bloķējušas bruņotas personas militārās uniformās bez atpazīšanās zīmēm, bet lidostas iekšienē atrodas Ukrainas karavīri un robežsargi. Bruņotās personas, nestādoties priekšā, apgalvojušas, ka aizsargājot lidostu no provokācijām.

Simferopoles lidostā pēc pusnakts kravas automašīnās ieradušās 119 militārpersonas, kas bija maskēšanās tērpos bez atpazīšanās zīmēm un bruņotas ar automātiskajiem ieročiem. Pēc A. Avakova sniegtās informācijas, šīs personas ieņēmušas lidostas ēku un izvietojušās tās restorāna telpās. Bruņotie vīri neslēpjot savu piederību Krievijas armijai, taču nekādās pārrunās neiesaistās.

"Notiekošo vērtēju kā bruņotu iejaukšanos un okupāciju, pārkāpjot visas starptautiskās vienošanās un normas. Tā ir tieša bruņotas asinsizliešanas provocēšana suverēnas valsts teritorijā," Ukrainas iekšlietu ministru ar atsauci uz aģentūru "UNIAN" citē LETA.

Tostarp Krievijas ziņu aģentūra "Interfax", atsaucoties uz avotiem spēka struktūrās, vēsta, ka Krievijas Melnās jūras flotē Krimā dienošie ceturtdien un piektdien nav pametuši dislokācijas vietas un nav piedalījušies lidostu bloķēšanā.

Neoficiāli izvirzītas vairākas versijas, kas īsti ir pie lidostām dežurējošās bruņotās personas. Kā viens variants minēts, ka tie varētu būt Ukrainā oficiāli izformētās specvienības "Berkut" kaujinieki, kas sadarbojas ar Krimas Autonomās republikas varas iestādēm. Taču netiek izslēgts, ka darbībās iesaistīti algotņi no Krievijas.

Piektdien pēcpusdienā Ukrainas robežsardze paziņoja, ka tās tehniskais dienests piefiksējis, kā valsts robežu viena kilometra augstumā šķērsojuši vairāk nekā desmit Krievijas armijas helikopteri, kas lidojuši Kerčas pilsētas virzienā. Robežsardzes dienests arī piezīmēja, ka Krievijas Melnās jūras flote bija noformējusi tikai triju helikopteru ielidošanu, līdz ar to pārējie šķērsojuši valstu robežu, pārkāpjot noslēgtās divpusējās vienošanās.

Savukārt apmēram 30 militārās uniformās tērptas bruņotas personas piektdien dienā bloķējušas Ukrainas robežsardzes jūras posteni Sevastopoles nomalē Balaklavā. Šajos vīriešos atpazītas Krievijas Melnās jūras flotes gaisa kājnieku brigādes militārpersonas. Vēlāk postenī ieradies Krievijas armijas pārstāvis, kurš paskaidrojis, ka šādā veidā rūpējoties, lai ieroči nenonāktu ekstrēmistu rokās.

Piektdien paredzēta Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sanāksme. Ukrainas prezidenta pienākumu izpildītājs Aleksandrs Turčinovs situāciju Krimā nosaucis par draudu mieram un starptautiskajai drošībai un aicinājis sasaukt ANO Drošības padomes sēdi, lai apspriestu situāciju Krimā.

Ukrainas Augstākā rada piektdien oficiāli pieprasījusi valstīm, kas 1994. gadā parakstīja Budapeštas memorandu, ar praktisku rīcību apliecināt Ukrainai dotās drošības, suverenitātes un teritoriālās vienotības garantijas. Pirms desmit gadiem, kad Ukraina atteicās no saviem kodolieročiem, ASV, Krievija un Lielbritānija Budapeštā parakstīja memorandu, apņemoties garantēt Ukrainas suverenitāti un robežu negrozāmību.

Ukrainas parlamenta nacionālās drošības un aizsardzības komiteja nākusi klajā ar priekšlikumu izveidot deputātu – tostarp no Krimas nākušo – delegāciju, kas dotos uz Krimas Autonomo republiku un sāktu sarunas ar Krievijas Federācijas pārstāvjiem par Sevastopoles statusu nosakoša likuma radīšanu.

(papildināta ar 7., 8. un 11. rindkopu)