26.02.2014 22:22

Eiropas Parlaments rosina sodīt klientus, nevis prostitūtas

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Eiropas Parlaments rosina sodīt klientus, nevis prostitūtas www.timeslive.co.za

Eiropas Savienības dalībvalstīm jāsamazina prostitūcijas pieprasījums, sodot seksuālo pakalpojumu pircējus, nevis prostitūtas, teikts trešdien pieņemtajā Eiropas Parlamenta (EP) rezolūcijā.

Tajā uzsvērts, ka prostitūcija – piespiedu vai brīvprātīga – ir cilvēka cieņu un tiesības aizskaroša, kā arī parlaments aicina dalībvalstis meklēt gala stratēģijas un alternatīvus ienākumu avotus sievietēm, kuras vēlas pārtraukt nodarboties ar prostitūciju, aģentūru LETA informēja EP Informācijas birojs Latvijā preses sekretāre Marta Rībele.

Nesaistošā rezolūcija pieņemta ar 343 balsīm par, 139 pret un 105 atturoties.

Lielākā daļa deputātu uzskata, ka visefektīvākais veids, kā cīnīties pret sieviešu un nepilngadīgu meiteņu tirdzniecību seksuālai izmantošanai un uzlabot dzimumu līdztiesību, ir modelis, kuru izmanto Zviedrijā, Islandē un Norvēģijā. Atbilstoši šim modelim prostitūcija tiek uzskatīta par cilvēktiesību pārkāpumu un vardarbību pret sievietēm un krimināli sodāma ir seksuālo pakalpojumu pirkšana, nevis prostitūcijas pakalpojumu sniegšana. Deputāti aicina ES dalībvalstis izmantot šo modeli kā piemēru.

Viņi arī uzskata, ka seksuālo pakalpojumu pirkšana, kurus sniedz prostitūtas, kas nav sasniegušas 21 gada vecumu, būtu jāatzīst par noziedzīgu nodarījumu visā Eiropā.

Deputāti uzsver, ka saskaņā ar Eiropas Komisijas datiem vairumu cilvēktirdzniecības upuru tirgo seksuālas izmantošanas nolūkā, 96 % identificēto un iespējamo cietušo ir sievietes un nepilngadīgas meitenes. Viņi norāda, ka ES dalībvalstīm jāstiprina cīņa pret cilvēku tirdzniecību un upuru aizsardzība.

Rezolūcija mudina dalībvalstis finansēt organizācijas, kas piedāvātu izejas stratēģijas, lai atbalstītu sievietes, kuras vēlas pārtraukt nodarboties ar prostitūciju, un mudinātu minētās iestādes palīdzēt šīm personām atrast citus veidus, kā nopelnīt iztiku. Deputāti arī norāda, ka izglītībai un nabadzības samazināšanas pasākumiem ir liela nozīme prostitūcijas novēršanā.

Atsevišķā rezolūcijā, par kuru deputāti nobalsoja otrdien, teikts, ka vardarbība pret sievietēm ir jārisina ES līmenī. Tāpat parlaments aicina Komisiju iesniegt tiesību aktus, lai novērstu vēl pirms gada beigām ar dzimumu saistītu vardarbību, uzsverot, ka uz dzimumu balstīta vardarbība ir jāuzskata par noziedzīgu nodarījumu.