26.02.2014 10:01

Slovākijā izskan ierosinājums konstitūcijā nostiprināt viendzimuma laulību aizliegumu

Autors  LETA/AFP
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Roberts Fico Roberts Fico www.theepochtimes.com/AFP

Slovākijā izskanējis ierosinājums konstitūcijā nostiprināt viendzimuma pāru laulību aizliegumu, un atbalstu šim priekšlikumam otrdien paudis arī premjerministrs Roberts Fico.

Opozīcijā esošo kristīgo demokrātu un citu centriski labējo partiju iesniegtais priekšlikums paredz grozījumus konstitūcijā, nosakot, ka laulība ir vīrieša un sievietes savienība.

Lai izmaiņas pamatlikumā tiktu apstiprinātas, nepieciešams divu trešdaļu parlamenta deputātu atbalsts. Tas nozīmē, ka šādu konstitucionālo grozījumu apstiprināšanai būs nepieciešams arī Fico pārstāvētās sociāldemokrātu partijas "Smer" atbalsts.

""Smer" ir gatavi atbalstīt šos grozījumus apmaiņā pret opozīcijas atbalstu grozījumiem, ar kuriem tiktu ieviestas izmaiņas tiesu sistēmā," apliecināja Fico. "Laulību grozījums neviesīs radikālas izmaiņas, tikai konstitūcijā nostiprinās to, kas jau noteikts likumā."

Slovākijā šobrīd nav atļautas viendzimuma pāru civilās savienības.

Saskaņā ar 2011. gada tautas skaitīšanas datiem vairāk nekā 70% no Slovākijas 5,4 miljoniem iedzīvotāju ir kristieši.

2012. gadā veiktajā sabiedriskās domas aptaujā noskaidrots, ka 47% slovāku atbalsta viendzimuma pāru civilās savienības, bet pret šādām savienībām ir 38%.

Par ierosinājumu konstitūcijā nostiprināt viendzimuma laulību aizliegumu Slovākijas parlaments sāks diskutēt 18.martā.

Viendzimuma pāru laulības šobrīd atļautas vien dažās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs, tostarp Lielbritānijā un Francijā, lai gan civilās savienības atļautas Čehijā, Vācijā un citviet. Tikmēr horvāti pērn referendumā nobalsoja par viendzimuma pāru laulību aizliegšanu, un tika veikti atbilstoši grozījumi konstitūcijā.