25.02.2014 15:35

Janukovičs ir zaudējis atbalstu savā dzimtajā Doņeckas apgabalā

Autors  LETA/AFP
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Līdzšinējais Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs ir zaudējis atbalstu pat savā dzimtajā Doņeckas apgabalā, kur savulaik baudīja lielu popularitāti.

Daļa viņu uzskata par nodevēju, daži par "pārāk vāju", bet reti kurš nožēlo viņa atstādināšanu no prezidenta amata.

"Cilvēki šeit ir vīlušies Janukovičā," norādīja kāda jauna ogļu ieguves nozares darbiniece.

Savukārt kāds taksometra šoferis pauda pārliecību, ka V. Janukovičs izrādījies "pārāk vājš", lai gan, viņam esot pie varas, protestos Kijevā trīs dienu laikā tika nogalināti 82 cilvēki.

Doņeckā Ļeņina laukumā pēdējās pāris dienas sapulcējies neliels skaits komunistu un citu organizāciju pārstāvju, kas savulaik izteikti atbalstīja V. Janukoviču. Tagad pat viņi uzgriezuši līdzšinējam prezidentam muguru.

Daudzi no viņiem ir jau gados un ar nostaļģiju atceras padomju laikus. Kā norādīja bijušais celtnieks Viktors Afinogejevs, viņi uzskata, ka Ukrainas jaunie līderi ir pārdevušies eiropiešiem un amerikāņiem.

V. Afinogejevs un viņa draugi blakus lielinieku noziedzīgā režīma pirmā vadoņa Ļeņina piemineklim uzslējuši nelielas sarkanas teltis, uz kurām attēlots lielinieku simbols – sirpis un āmurs.

Tomēr Doņeckas Ļeņina laukumā notiekošo nevar salīdzināt ar situāciju Kijevas Maidanā. Šeit sapulcējušies tikai aptuveni 20 cilvēku, kurus uzrauga divi miliči. Pārējā pilsēta, kas ir mājvieta miljonam cilvēku, šķiet, aizmigusi, vēsta ziņu aģentūra AFP.

Vairāki Doņeckas iedzīvotāji AFP pauda viedokli, ka V. Janukovičs, kurš bija Doņeckas apgabala vicegubernators un no 1997. līdz 2002. gadam gubernators, 2010. gadā tika leģitīmi ievēlēts par prezidentu uz piecu gadu termiņu.

Šie iedzīvotāji uzskata, ka tieši Ukrainas austrumi ir valsts ekonomiskā sirds, un neuzticas V. Janukoviča pretiniekiem, sevišķi bijušajai premjerministrei Jūlijai Timošenko, kura sestdien tika atbrīvota no cietuma, bet par saviem nākotnes politiskajiem plāniem vēl nav paziņojusi.

Tomēr ne visi doņeckieši ir tik pesimistiski noskaņoti par nākotni un daudzi ir pārliecināti, ka valsts nesašķelsies.

"Doņeckā, kā citur austrumos, mēs, pirmkārt, esam ukraiņi," norādīja kāda 77 gadus veca Doņeckas iedzīvotāja.

Kā jau vēstīts, 22. februārī Ukrainas parlaments nobalsoja par V. Janukoviča atcelšanu no prezidenta amata un izsludināja pirmstermiņa vēlēšanas, kas notiks 25. maijā.

Pirmdien pret V. Janukoviču tika ierosināta krimināllieta par mierīgo pilsoņu masveida slepkavībām, un viņš līdzās vairākām bijušajām amatpersonām tika izsludināts meklēšanā.

V. Janukoviča atrašanās vieta nav zināma.