23.02.2014 15:31

Ukrainas prezidenta pienākumus pildīs Turčinovs; Janukoviča atrašanās vieta nezināma

Autors  LETA/Segodnja, AFP
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Aleksandrs Turčinovs Aleksandrs Turčinovs www.globaltruth.net

Ukrainas parlaments svētdien uzdevis jaunievēlētajam parlamenta spīkeram Aleksandram Turčinovam pildīt valsts prezidenta pienākumus līdz 25. maijā paredzētajām prezidenta pirmstermiņa vēlēšanām.

Par to balsojuši 285 no 339 Augstākās Radas deputātiem, kas piedalījās sēdē.

Ukrainas parlaments svētdienas priekšpusdienā cenšas izveidot koalīciju, bet vēlāk apspriedīs iespējamās premjerministra amata kandidatūras, paziņojis opozīcijas partijas "Batkivščina" ("Tēvzeme") deputāts Nikolajs Tomenko.

Pēc viņa teiktā, trīs galvenās kandidatūras uz valdības vadītāja amatu ir bijusī premjerministre Jūlija Timošenko, kas sestdien tika atbrīvota no ieslodzījuma, frakcijas "Batkivščina" līderis Arsēnijs Jaceņuks un pie frakcijām nepiederošais deputāts Petro Porošenko.

Parlaments arī pieņēmis lēmumu atcelt no ārlietu ministra amata Leonīdu Kožaru. Ukrainas plašsaziņas līdzekļi iepriekš ziņoja, ka L. Kožara devies nezināmā virzienā un līdz ar viņu pazuduši arī visi ministrijas finanšu dokumenti.

Dienu iepriekš Ārlietu ministrijas darbinieki kopīgā vēstulē vērsās pie parlamenta un pauda viedokli, ka L. Kožaram "nav morālu tiesību pārstāvēt Ukrainu starptautiskajā arēnā".

Tikmēr atstādinātā prezidenta Viktora Janukoviča atrašanās vieta joprojām nav zināma. Ukrainas iekšlietu ministra pienākumu izpildītājs Arsēns Avakovs parlamentam apliecinājis, ka robežapsardzes dienests sestdien aizturējis neidentificētu lidmašīnu, kurā atradusies prezidenta apsardze. No lidmašīnas izkāpis V. Janukovičs, kurš iekāpis mašīnā un aizbraucis nezināmā virzienā.

A. Avakovam nav zināma arī atceltā ģenerālprokurora Viktora Pšonkas, atceltā iekšlietu ministra Vitālija Zaharčenko un valsts ieņēmumu ministra pienākumu izpildītāja Aleksandra Kļimenko atrašanās vieta. Pēc viņa rīcībā esošās informācijas, no augsta ranga valsts amatpersonām Ukrainu izdevies atstāt tikai bijušajam Augstākās Radas vicespīkeram Igoram Kaļetņiķam, kurš izlidojis uz Maskavu. Savukārt A. Kļimenko un V. Pšonka sestdien aizturēti lidostā, bet VIP termināļa zālē iebrukuši bruņoti cilvēki, izraisījusies apšaudīšanās un A. Kļimenko un V. Pšonka aizbraukuši.

Citos Ukrainas robežkontroles punktos V. Janukovičs nav parādījies.

Jau ziņots, ka Kijevā notiekošo V. Janukovičs sestdien nosauca par "valsts apvērsumu" un paziņoja, ka negrasās atkāpties no amata.

Sestdien tīmeklī tika izplatīta V. Janukoviča videouzruna, kurā viņš solījies "darīt visu, lai valstī nebūtu asiņu", un apceļot valsts dienvidaustrumu reģionus, kas tiek uzskatīti par līdzšinējā režīma galveno atbalsta bāzi, lai tiktos ar cilvēkiem un spriestu, kā novērst valsts sašķelšanos.

V. Janukoviča Reģionu partijas frakciju parlamentā līdz sestdienas pēcpusdienai bija pametuši 70 no 205 deputātiem.

Tikmēr Kijevas Neatkarības laukumā svētdien valda mierīga gaisotne, bet visas barikādes un pieejas laukumam joprojām tiek rūpīgi apsargātas.

Iepriekšējā vakarā Neatkarības laukumā bija ieradusies no ieslodzījuma atbrīvotā J. Timošenko. Viņu ar ovācijām sveica milzīgs ļaužu pūlis, laukumā bija ieradušies arī daudzi opozīcijas politiķi.

Uzrunājot ļaudis, J. Timošenko aicināja opozīcijas aktīvistus stāvēt "līdz galam", kamēr visi viņu izvirzītie noteikumi tiks izpildīti.

"Ja jums kāds teiks, ka jūs savu jau esat paveikuši un varat braukt mājās, bet šeit visu padarīs jūsu vietā, neticiet nevienam vārdam," viņa uzsvēra.

"Kamēr jūs nepabeigsiet savu darbu līdz galam, līdz pēdējam solim, nevienam no jums nav tiesību paiet malā, jo jūs visu izmainījāt, nevis politiķi, nevis deputāti, nevis pasaule. Neviens, izņemot jūs, to nevarētu paveikt."