20.02.2014 23:25

ES ārlietu ministri vienojas par sankcijām pret cilvēktiesību pārkāpumos Ukrainā atbildīgajiem

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs Ārlietu ministrija

Eiropas Savienības (ES) ārlietu ministri šopēcpusdien ārkārtas sanāksmē vienojušies piemērot sankcijas pret tiem ukraiņiem, kas atbildīgi par cilvēktiesību pārkāpumiem un vardarbību Ukrainā.

Pret šiem cilvēkiem tiks piemērotas divu veidu sankcijas – ceļošanas ES aizliegumi un finanšu līdzekļu iesaldēšana, aģentūrai LETA pastāstīja Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP).

ES ministri pieņēmuši politisku lēmumu, taču rīt no rīta sanāks speciāla komiteja, kas lēmumu noformēs juridiski un apstiprinās sarakstu, uz kurām personām šīs sankcijas attiecas. "Latvija iestāsies par nopietnu sarakstu," sacīja ministrs.

Ja situācija Kijevā nerisināsies, tad ES varēs lemt par sankciju paplašināšanu. Konflikta risināšanai patlaban Kijevā joprojām atrodas Francijas, Vācijas un Polijas ārlietu ministri.

E. Rinkēvičs atzina, ka ministru sarunas šodien bija garas, 28 ES dalībvalstīm nebija viegli vienoties, taču lēmums ir "konsensusam".

"Latvija uzskata, ka Ukrainas amatpersonas, uz kuru sirdsapziņas ir neproporcionāla spēka lietošana pret civiliedzīvotājiem un rupji cilvēktiesību pārkāpumi, ir saucamas pie pilnas atbildības. Latvija ir par mērķētām ES sankcijām pret šīm personām, kas paredzētu gan ceļojumu ierobežojumu ieviešanu, gan šo amatpersonu finanšu līdzekļu iesaldēšanu ES teritorijā," izteicās Latvijas ārlietu ministrs. Ministrs uzsvēra, ka Latvija stingri nosoda Ukrainā notikušo vardarbības eskalāciju un uzskata, ka Ukrainas prezidentam jāuzņemas atbildība par pašreiz valstī notiekošo.

E. Rinkēvičs ES valstu ārlietu ministrus informējis par 19. februārī Ņujorkā notikušajām sarunām ar ANO augstām amatpersonām, norādot, ka ar ANO ģenerālsekretāru Kimunu Banu apspriesti satraucošie notikumi un vardarbība Ukrainā. Ārlietu ministrs atkārtoti izteicis gatavību saskaņā ar Latvijas Ministru kabineta 18. februāra lēmumu turpināt uzņemt ārstēšanai un rehabilitācijai cietušos no Ukrainas, kā arī aicināja ES dalībvalstis un dažādas institūcijas, sniegt iespējamo humanitāru palīdzību.

Latvijas ārlietu ministrs uzsvēra, ka ES vienojusies arī sniegt plašu medicīnisko palīdzību Ukrainā cietušajiem. Medicīnisko palīdzību piedāvājusi arī Latvija. E. Rinkēvičs pieļāva, ka būs vēl cietušie, kuri varētu saņemt ārstu palīdzību Latvijā. Latvijas piedāvājusi un gatava sniegt arī mediķu konsultācijas Ukrainas kolēģiem.

ES ārlietu ministri aicina arī citas organizācijas – ANO, EDSO – iesaistīties cilvēktiesību pārkāpumu novēršanā.

Kā ziņots, otrdien Kijevā atsākās vardarbīgas sadursmes starp protestētājiem un miliciju. Kijevā kopš otrdienas sadursmēs dzīvību zaudējuši 67 cilvēki, ceturtdien pavēstīja Kijevas Pilsētas valsts administrācija.

Savukārt Maidana medicīniskais dienests vēsta, ka tikai ceturtdien vien Kijevā nogalināti 70 līdz 100 cilvēki, ziņo laikraksts "Ukrainska Pravda".

Polijas ziņu aģentūra PAP, atsaucoties uz savu informācijas avotu, šovakar ziņo, ka Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs varētu piekrist pirmstermiņa parlamenta un prezidenta vēlēšanām un konstitūcijas jaunas redakcijas pieņemšanai.