17.02.2014 09:24

Dienvidāfrikas Republikā pazemē iesprostotie nelegālie kalnrači atsakās iznākt virszemē

Autors  LETA/BBC
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Pēc 11 nelegālo kalnraču izcelšanas virszemē, glābšanas operācija zelta raktuvju šahtā netālu no Johannesburgas noslēgusies, jo pārēji kalnrači, kuru precīzs skaits nav zināms, atsakās pamest šahtu, baidoties no aresta.

Plašsaziņas līdzekļi vēsta, ka pazemē joprojām varētu atrasties līdz 200 kalnračiem, bet šī informācija nav apstiprināta.

Viņu glābšanas operācija sāksies tikai tad, kad viņi to lūgs, informēja Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) avārijas dienestu amatpersonas.

Tikmēr šahtu apsargās privāta apsardzes firma, kas vajadzības gadījumā izsauks palīdzību, bet arī apturēs neautorizētus glābšanas mēģinājumus.

Privātā avārijas dienesta ER24 pārstāvis uzsvēra, ka kalnračiem netiks liegta palīdzība, ja viņi to lūgs, bet tūlīt pēc izcelšanas virszemē viņi tiks arestēti.

Pašu spēkiem viņi šahtu nespēj pamest, viņš piebilda.

Kā jau ziņots, kalnrači, visticamāk, iesprostoti pazemē kopš sestdienas rīta, bet policija par negadījumu uzzināja tikai svētdienas rītā.

Kalnrači darbojušies nelegāli, tādēļ viņi pēc izglābšanas tiks nodoti policijai.

DĀR ir ceturtā lielākā zelta eksportētāja pasaulē, un kalnrūpniecībai ir liela nozīme valsts ekonomikā.

Diemžēl plaši izplatītas ir arī nelegālās raktuves, un pēdējos gados tieši šajās raktuvēs bijis vislielākais skaits letālu negadījumu.