04.02.2014 11:10

Krievijā grib sodīt par PSRS II pasaules kara darbību kritizēšanu

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Krievijā grib sodīt par PSRS II pasaules kara darbību kritizēšanu solotravelerblog.com

Krievijas parlamentā sagatavotā likumprojekta par nacisma reabilitācijas sodīšanu autori mainījuši teksta formulējumus, aizliedzot kritizēt nevis sabiedroto karaspēka, bet gan tikai PSRS armijas darbības, vēsta laikraksts "Vedomosti".

Ir sagatavota galīgā redakcija likumprojektam par nacisma reabilitāciju, sacīja parlamenta Drošības komisijas priekšsēdētāja Kremļa partijas "Vienotā Krievija" deputāte Irina Jarovaja. Tā parlamentam tiks iesniegta kā jauna redakcija 2009. gadā piedāvātajam likumprojektam, kas paredz atbildību par uzbrukumiem vēsturiskajai atmiņai.

Dokumenta autori – "Vienotās Krievijas" frakcijas vadība – bija lūguši profilējošajai likumdošanas komisijai atvēlēt laiku likumprojekta pilnveidošanai. Pēc pieciem gadiem tā teksts ir kļuvis nevainojams, turklāt iemeslu tā pieņemšanai tagad ir pat vēl vairāk nekā agrāk, skaidroja deputāte.

Dokumenta versijā, ar kuru iepazīstināti žurnālisti, paredzēti kriminālsodi par Nirnbergas tribunāla konstatēto faktu noliegšanu, kā arī par atzinīgu vērtējumu paušanu par tribunāla konstatētajiem noziegumiem un par apzināti melīgu PSRS apsūdzēšanu par noziegumu pastrādāšanu II pasaules kara laikā. Par šiem pārkāpumiem paredzēts naudassods līdz 300 000 rubļu (6316 eiro) un trim gadiem cietumā.

Ja šie pārkāpumi veikti, izmantojot dienesta stāvokli vai plašsaziņas līdzekļus, paredzēts naudassods 100 000 līdz 500 000 rubļu apjomā vai arī cietumsods līdz pieciem gadiem ieslodzījumā.

Neviena no iepriekšējām dokumenta redakcijām nebija minēta PSRS, tajās bija paredzēti sodi par to, ja antihitleriskās koalīcijas karaspēka darbības tiek atzītas par noziedzīgām.

Vēsturnieki pauda bažas, ka tā tiek aizliegts kritizēt Drēzdenes un Hirosimas bombardēšanu.

Padomju Savienība kara noziegumus, kurus būtu konstatējis Nirnbergas tribunāls, nav pastrādājusi, "Vienotās Krievijas" patriotiskās platformas sēdē sacīja Maskavas Valsts universitātes Augstākās televīzijas skolas dekāns Vitālijs Tretjakovs.