01.02.2014 18:58

Kerijs aicina uz "transatlantisku renesansi"

Autors  LETA/AFP
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Kerijs aicina uz "transatlantisku renesansi" www.thenation.com

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs sestdien Minhenē notiekošajā drošības konferencē aicinājis uz "transatlantisku renesansi", kurā ASV un Eiropa vienoti cīnītos ar kopīgajiem draudiem.

"Lai stātos pretim šīsdienas izaicinājumiem, gan tāliem, gan tuviem, Amerikai ir vajadzīga spēcīga Eiropa, bet Eiropai ir vajadzīga apņēmīga, iesaistījusies Amerika," sacīja Dž. Kerijs. "Tas nozīmē, ka ieraušanās sevī nav izvēle nevienam no mums. Kad mēs vadām kopīgi, pārējie mums pievienosies. Taču, kad mēs tā nedarām, tikai daži ir gatavi vai vēlas iznākt priekšā."

Dž. Kerijs savā runā norādīja uz tādiem vēstures pagrieziena punktiem kā Berlīnes mūra krišana pirms 25 gadiem, nodēvējot transatlantiskās attiecības kā "visproduktīvākās partnerattiecības starptautisko sakaru vēsturē".

"Kā transatlantiska sabiedrība mēs nevaram atkāpties, un mums ir jādara daudz vairāk, nevis tikai jāatgūstas. 2014. gadā mums ir vajadzīga transatlantiskā renesanse – jauns enerģijas, apņemšanās un ieguldījumu lādiņš trijās mūsu spēka saknēs: mūsu ekonomiskajā labklājībā, mūsu kopīgajā drošībā un kopīgajās vērtībās, kuras mūs uztur," paziņoja Dž. Kerijs.

Viņš kā galveno projektu minēja darbu pie Transatlantiskās tirdzniecības un investīciju partnerības (TTIP) – pretenciozā līguma, kas paredz paplašināt sadarbību tirdzniecības, investīciju un regulācijas jomā.

"Ja mēs būsim pietiekami ambiciozi, TTIP sniegs mūsu kopīgajai labklājībai to pašu, ko NATO sniegusi mūsu kopīgajai drošībai," sacīja Dž. Kerijs.