31.01.2014 00:03

Krievija aptur cūkkopības produkcijas importu no ES saistībā ar Āfrikas cūku mēri Lietuvā

Autors  LETA/PRIME
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Krievija aptur cūkkopības produkcijas importu no ES saistībā ar Āfrikas cūku mēri Lietuvā thecrabbycook.com

Krievija aptur cūkkopības produkcijas importu no Eiropas Savienības (ES) valstīm saistībā ar Āfrikas cūku mēri Lietuvā, līdz būs saņēmusi no Eiropas Komisijas (EK) drošības garantijas jautājumā par iespējamo šīs slimības izplatību valstīs, kas robežojas ar Lietuvu.

 

Par to paziņojis Krievijas Federālā veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienesta ("Rosseļhoznadzor") vadītāja palīgs Aleksejs Aleksejenko.

Kā ziņots, pagājušajā nedēļā, kad divām Lietuvas dienvidos nomedītām mežacūkām tika atklāts Āfrikas cūku mēris, Krievija jau aizliedza Lietuvas cūkgaļas importu. Vēlāk A. Aleksejenko izteicās, ka drošības pasākumi varētu tikt attiecināti uz importu no visas ES. Trešdien Lietuvas valdība izsludināja ārkārtējo situāciju sešu pašvaldību teritorijā.

"Saistībā ar Āfrikas cūku mēra uzliesmojumu Lietuvā visām ES valstīm saskaņā ar divpusējiem nolīgumiem jāpārtrauc cūkgaļas piegāde Krievijas Federācijai. Mēs jau esam pārtraukuši šādas produkcijas pieņemšanu," tagad paziņojis A. Aleksejenko.

Kā norādījis "Rosseļhoznadzor", saskaņā ar tā rīcībā esošajiem datiem EK informācija par mežacūku saslimstības monitoringa rezultātiem pārējās Baltijas valstīs un Polijā "neļauj izdarīt viennozīmīgus secinājumus par ES cūkkopības produkcijas drošību".

"Rosseļhoznadzor" vadītājs Sergejs Dankverts jau apspriedis šo jautājumu ar EK Veselības un patērētāju aizsardzības ģenerāldirektorāta vadītāja vietnieku Ladislavu Miko. Kā izteicies S. Dankverts, pastāv arī risks, ka slimības ierosinātājs varētu nonākt ES teritorijā no Ukrainas, kur janvārī konstatēts Āfrikas cūku mēra uzliesmojums.

Tikmēr ES lauksaimniecības komisārs Dačans Čološs ceturtdien paziņojis, ka viņa kolēģis veselības un patērētāju politikas komisārs Tonio Borgs tuvākajā laikā sazināsies ar Krievijas veterinārās uzraudzības iestādēm, lai apspriestu situāciju saistībā ar Lietuvā atklāto Āfrikas cūku mēri. "Paraudzīsimies, kas var tikt darīts," komisārs sacījis, atbildot uz žurnālistu lūgumiem komentēt ziņas, ka Krievija pārtrauc pieņemt cūkkopības produkciju no ES.

Pēc D. Čološa teiktā, EK mēģinās pārliecināt Krievijas pusi, ka Eiropas Savienībā veikti nepieciešamie pasākumi, lai nepieļautu šīs bīstamās dzīvnieku slimības izplatīšanos, un ka eksports nerada nekādus draudus Krievijas patērētājiem.

Āfrikas cūku mēris ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus. Lietuvā pagaidām gan tas konstatēts rajonos, kur nav lielo cūkkopības kompleksu.

Krievijā vīruss izplatās kopš 2007. gada, un šai laikā tur nācies izkaut simtiem tūkstošu cūku.