30.01.2014 14:55

ES spiediena rezultātā Malta maina pasu tirgošanas nosacījumus

Autors  LETA/EUOBSERVER
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Piekāpjoties Eiropas Savienības (ES) "milzīgajam spiedienam", Malta savā pasu tirgošanas shēmā ieviesusi normu par obligātu uzturēšanos valstī.

Kāds informēts avots izdevumam "EUobserver" atklāja, ka Eiropas Komisija (EK) izdarījusi "milzīgu spiedienu" uz Maltu, lai panāktu šādu piekāpšanos.

Sertifikāts par naturalizāciju tiks izsniegts tikai tad, kad pieteikuma iesniedzējs būs pierādījis, ka pirms tam vismaz 12 mēnešus dzīvojis Maltā, pēc sarunām ar Maltas ģenerālprokuroru trešdien paziņoja EK.

Malta sākotnēji bija iecerējusi pārdot pilsonību par 650 000 eiro, nepieprasot, lai pieteikuma iesniedzēji dzīvotu Maltā.

Līdz ar Maltas pasi faktiski tiek pārdotas tiesības brīvi ieceļot, apmesties uz dzīvi un strādāt ikvienā no pārējām 27 ES dalībvalstīm. Vienlaikus jaunizceptie Maltas "pilsoņi" iegūst tiesības ieceļot ar atvieglotiem noteikumiem 69 trešajās valstīs, tostarp ASV, pamatojoties uz Valletas noslēgtajiem divpusējiem līgumiem par bezvīzu režīmu.

Saskaņā ar valdības ieceri Maltas pilsonība tiks piedāvāta 1800 ārvalstniekiem, kuri savukārt varēs iegādāties ES pasi arī saviem bērniem līdz 26 gadu vecumam un saviem laulātajiem, kā arī paša un dzīvesbiedra vecākiem un vecvecākiem. Šo "papildu" pasu cena ir no 25 līdz 50 tūkstošiem eiro.

ES iekšlietu komisāre Viviāna Redinga Maltas piekāpšanos vērtē atzinīgi, norādot, ka Malta šādi rīkojusies "konstruktīvas sadarbības" garā.

Gaidāms, ka nosacījums par dzīvošanu Maltā pasu tirgošanas shēmu padarīs mazāk pievilcīgu ārvalstu miljonāriem, kuriem nu nāksies vismaz gadu dzīvot nelielajā Vidusjūras valstiņā, pirms viņi tiks pie ES pilsonības.

"Tas nenozīmē, ka personai būs jāpavada 365 dienas Maltā. Bet tas arī nenozīmē, ka pieteikuma iesniedzējs varēs izvēlēties vispār nespert kāju Maltā," skaidro Maltas premjerministrs Džozefs Muskats.

Interesi par iespēju iegādāties Maltas pasi jau izrādījuši Ķīnas, Lībijas, Krievijas un Saūda Arābijas pilsoņi, kā arī itāļi, kas vēlas gūt labumu no mazā Maltas ienākumu nodokļa.

Britu laikraksts "The Independent" vēsta, ka potenciālo pretendentu vidū ir arī pirmās formulas čempions, popmūzikas dziedātājs un kāds futbolists no Dienvidamerikas.