24.01.2014 21:15

Dienvidsudānā no ANO palīdzības krājumiem nolaupītas vairāk nekā 3700 tonnas pārtikas

Autors  LETA/AFP
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Dienvidsudānā no ANO palīdzības krājumiem nolaupītas vairāk nekā 3700 tonnas pārtikas www.algemeiner.com

Vardarbības plosītajā Dienvidsudānā no ANO palīdzības krājumiem nolaupītas vairāk nekā 3700 tonnas pārtikas, ar kuru būtu bijis iespējams mēnesi pabarot 220 000 cilvēku, piektdien paziņojusi Pasaules pārtikas programma (WFP).

Pārtikas krājumu izlaupīšana un grūtības ar palīdzības piegādi ir lielākās problēmas, ar ko jāsaskaras palīdzības organizācijām, norādīja WFP pārstāve Elizabete Bīrsa.

Viņa informēja, ka WFP cenšas ievest vēl vairāk pārtikas un, iespējams, šim nolūkam izmantos arī gaisa transportu.

Līdz šim WFP izdevies palīdzēt 178 000 cilvēku.

"Šis skaitlis palielinās gandrīz katru dienu," neraugoties uz saspringto situāciju drošības jomā un izaicinājumiem loģistikā, norādīja E. Bīrsa.

Jau vēstīts, ka decembra vidū Dienvidsudānā sākās konflikts starp prezidentam Salvam Kīram lojālajiem spēkiem un nestabilo aliansi, ko veido etnisko grupu zemessardzes un sadumpojušās armijas vienības, kas formāli pakļaujas bijušajam viceprezidentam Riekam Mačaram.

Pagājušajā ceturtdienā Dienvidsudānas valdība un nemiernieki Etiopijā parakstīja vienošanos par uguns pārtraukšanu, tomēr šodien nemiernieki apsūdzēja valdību par uzbrukumu viņu pozīcijām.

Armija savukārt noliedza, ka būtu to darījusi.

ANO cer, ka pamiers noturēsies, dodot palīdzības organizācijām iespēju piegādāt Dienvidsudānas iedzīvotajiem tiem tik ļoti nepieciešamo palīdzību.

Tomēr ugunspārtraukšana ir tikai pirmais solis ceļā uz konflikta atrisinājumu un normālas dzīves atjaunošanu.

WFP bažījas, ka konflikts nodarījis tik lielu postu, ka pēc tā beigām cilvēkiem vēl vairākus mēnešus būs nepieciešama palīdzība pārtikas sagādē.

Tiek uzskatīts, ka vardarbībā Dienvidsudānā dzīvību zaudējuši aptuveni 10 000 cilvēku un 600 000 bijuši spiesti pamest savas mājas.

Vairāk nekā 100 000 dienvidsudāniešu ir meklējuši patvērumu kaimiņvalstīs – Ugandā, Etiopijā, Kenijā un Sudānā, piektdien informēja ANO Bēgļu lietu pārvaldes (UNHCR) preses pārstāvis.

Ugandā ANO sākusi masveida potēšanu pret masalām, lai nepieļautu šīs slimības izplatīšanos 59 000 dienvidsudāniešu bēgļu vidū.