24.01.2014 21:35

Ukrainas prezidents Janukovičs sola reformēt valdību

Autors  LETA/Segodnja
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ukrainas prezidents Janukovičs sola reformēt valdību us-russia.org

Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs piektdien paziņojis, ka ir gatavs reformēt valdību un tas tikšot izdarīts parlamenta ārkārtas sēdē 28. janvārī.

"Mēs šajā sesijā pieņemsim lēmumu. Prezidents parakstīs dekrētu, un mēs pārformatēsim valdību, lai atrastu profesionāla valdības sastāva optimālo variantu, kas strādātu Ukrainas valsts labā," tiekoties ar baznīcas un reliģisko organizāciju vadītājiem, pavēstīja prezidents.

Tajā pašā laikā viņš piedraudējis izmantot "visas likumīgās metodes", lai apturētu nemierus.

V. Janukovičs paziņoja, ka tikšot turpināts dialogs ar opozīciju, taču uzsvēra, ka viņš darīšot "visu, lai apturētu šo konfliktu, lai apturētu vardarbību".

"Ja izdosies ar labu, apturēsim ar labu, ja neizdosies – pielietosim visas likumīgās metodes," norādīja prezidents.

Viņš arī uzsvēra, ka tiesībsargāšanas iestāžu pārstāvji līdz šim Kijevā esot darbojušies likuma un savu pilnvaru ietvaros.

V. Janukovičs gan apsolīja "amnestēt" aizturētos demonstrantus, taču ne visus. Tie, kas esot pastrādājuši "smagus noziegumus", palikšot apcietinājumā.

Vienlaikus viņš paziņoja, ka visi ierēdņi, kas saistīti ar vardarbīgo demonstrantu izklīdināšanu Kijevas Brīvības laukumā pagājušā gada 30. novembrī, tikšot atlaisti.

"Neviens no viņiem nestrādās, viņi tiks atlaisti no ieņemamajiem amatiem," uzsvēra prezidents, piebilstot, ka vairākas amatpersonas, kas tiek turētas aizdomās par demonstrantu izklīdināšanas organizēšanu, jau atstādinātas no pienākumu pildīšanas.

Tajā pašā laikā prezidents apsolīja, ka 16. janvārī Augstākās Radas pieņemtajos pretrunīgi vērtētajos likumos, kuri ierobežo pulcēšanās brīvību un lielā mērā vainojami situācijas eskalācijā, tikšot izdarīti grozījumi.

Viņš norādīja, ka eksperti likumus izvērtēšot un ka kopā ar opozīciju tikšot atrasts kompromisa variants.

16. janvārī Ukrainas parlaments bez apspriešanās pieņēma vairumu likumu, tostarp 2014. gada budžetu. Likumi tika apstiprināti vienkārši – ar roku pacelšanu. Dažu likumprojektu teksti pirms balsojuma pat nebija pieejami.

Tikmēr opozīcijā esošās partijas UDAR dibinātājs Vitālijs Kļičko jau paziņojis, ka solījums reformēt valdību ir izteikts par vēlu.

Situāciju Brīvības laukumā ar valdības pārveidošanu varēja mainīt pirms mēneša vai divām nedēļām, taču tagad ļaudis pieprasa paša V. Janukoviča atkāpšanos, norādīja V. Kļičko.

Viņš piebilda, ka situācijas eskalācija turpinās un ka svarīgākos lēmumus tagad jāpieņem pašai tautai.