24.01.2014 13:21

CIP par slepena cietuma izveidošanu Polijā samaksājusi 15 miljonus dolāru

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
CIP par slepena cietuma izveidošanu Polijā samaksājusi 15 miljonus dolāru www.claysheriff.org

ASV Centrālā izlūkošanas pārvalde (CIP) samaksājusi 15 miljonus dolāru (11 miljonus eiro) par slepena cietuma izveidošanu Polijā, kur tad izmitināti par terorismu aizdomās turamie, ceturtdien vēsta laikraksts "The Washington Post".

Kastes ar skaidras naudas žūkšņiem Varšavā nogādātas 2003. gada sākumā.

CIP pēc 2001. gada 11. septembra teroraktiem noīrējusi Polijas izlūkdienestam piederošo villu Varmijas-Mazūrijas vojevodistē netālu no Stare Kejkuti ciema.

Objekts, kas nav bijis paredzēts ieslodzīto izmitināšanai, pilnībā pārbūvēts. Pirmie arestanti, kas turēti aizdomās par sakariem ar "Al Qaeda", tur nogādāti 2002. gada 5. decembrī.

"CIP cietums Polijā bija vissvarīgākais no "melnajiem objektiem", kurus CIP izveidoja pēc 2001. gada 11. septembra uzbrukumiem," skaidro laikraksts. "Tas bija pirmais no trim Eiropas cietumiem, kurā izmitināts pirmais par 11. septembra teroraktiem apsūdzēto sazvērnieku vilnis un kur Halids Šeihs Muhameds, kas pats sevi pasludinājis par uzbrukumu galveno plānotāju, pēc sagūstīšanas pratināts, izmantojot slīcināšanas simulācijas metodi, 183 reizes."

"Daudz ko no tā, kas ir saistīts ar CIP cietuma izveidošanu un darbību vienā no jaunajām Centrāleiropas demokrātijām, joprojām tin noslēpuma aizsegs, šos jautājumus ASV valdība pasludinājusi par valsts noslēpumu."

Slepeno cietumu, kur ieslodzītie tikuši spīdzināti, vadījis Maikls Sīlijs. Cietums slēgts 2003. gada septembrī. Arestanti tad pārvesti uz analoģiskiem CIP objektiem Rumānijā un Marokā, bet vēlāk arī uz Lietuvu, vēsta laikraksts.

Sagaidāms, ka tuvākajā laikā ziņojumu par CIP slepeno cietumu atklātībai nodos ASV Senāta Izlūkošanas komiteja.