24.01.2014 09:39

Protestētāji Ukrainas opozīcijas līderiem pieprasa pārtraukt sarunas ar varu

Autors  LETA/Lenta.ru
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Protestētāji Ukrainas opozīcijas līderiem pieprasa pārtraukt sarunas ar varu www.kyivpost.com

Protesta akcijas dalībnieki Kijevas Neatkarības laukumā pieprasījuši opozīcijas līderiem pārtraukt sarunas ar varu, vēsta Ukrainas mediji.

Par tikšanos ar prezidentu Viktoru Janukoviču pastāstīt laukumā bija ieradušies opozīcijas partijas "Batkivščina" ("Tēvzeme") līderis Arsēnijs Jaceņuks, bijušais pasaules čempionu boksā un opozīcijas partijas UDAR līderis Vitālijs Kļičko un Ukraiņu nacionālistu partijas Visukrainas savienība "Svoboda" ("Brīvība") parlamenta frakcijas vadītājs Oļegs Tjagņiboks.

Kļičko pavēstīja, ka "sarunās līderus mēģināja iebiedēt, stāstot, cik kurš dabūs".

Tjagņiboks protestētājiem prasīja, vai viņi ir gatavi pārstāt Gruševska ielas blokādi, lai brīvībā izietu arestētie aktīvisti, kā to apsolījis prezidents, uz ko tie atbildēja ar nepamierinātiem izsaucieniem. Tad Tjagņiboks aicināja balsot, vai pieņemt varas piedāvājumu, vai turpināt pretestību. Vairums klātesošo nobalsoja par otro variantu.

"No šī lēmuma ir atkarīga katra mūsu dzīve. Mēs ar jums ejam uz tālāku cīņu, ar nosacījumu, ka ir disciplīna, pavēļu izpildīšana, vienots spēks," sacīja Tjagņiboks.

Opozīcijas līderi vienojušies ar Janukoviču, ka pamieram sadursmju epicentrā Gruševska ielā ir jāturpinās vismaz līdz rītam, kad varētu atsākties sarunas ar prezidentu.

Tikmēr demonstranti Gruševska ielā piektdienas rītā izveidojuši četras barikāžu līnijas. Drošības spēku darbinieki stāv netālu, abas puses saglabā mieru.

Ukrainā protestētāji naktī uz piektdienu izveidojuši barikādes no sniega maisiem un riepām ap iepriekšējā dienā ieņemtajām Ļvovas un Rivnes apgabalu administrācijas ēkām.

Aktīvisti bažījas, ka viņus mēģinās ar spēku padzīt no ieņemtajām ēkām. Milicijas darbinieki pašreiz neiejaucas notiekošajā.

Rivnes apgabala administrācijas ēkas ieņemšanas rezultātā atstādināti četri apgabala gubernatora vietnieki. Pats reģiona vadītājs Vasilijs Bertašs, kura atkāpšanos pieprasīja protestētāji, atrodas atvaļinājumā ārzemēs un viņam piektdien paredzēts atgriezties Rivnē.

Pēc protestētāju ielaušanās ēkā milicija no viņiem saņēma solījumu, ka īpašums necietīs, un devās prom.

Savukārt Ļvovā protestētāji piespieda apgabala administrācijas priekšsēdētāju Oļegu Salo parakstīt iesniegumu par amata atstāšanu., taču viņš vēlāk to atsauca, paziņojot, ka to darījis fiziskas izrēķināšanās draudu ietekmē.

Protestētāji ceturtdienas vakarā ieņēma arī Čerkasu un Ternopoles apgabalu administrācijas ēkas. Čerkasos milicijai izdevās protestētājus padzīt, bet Ternopolē par notikušo ierosināta krimināllieta.