23.01.2014 13:34

Tiesa liek atbrīvot Hodorkovska biznesa partneri Ļebedevu

Autors  LETA/Interfax
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Tiesa liek atbrīvot Hodorkovska biznesa partneri Ļebedevu www.rferl.org

Krievijas Augstākās tiesas prezidijs ceturtdien samazinājis cietumsodu Mihaila Hodorkovska darījumu partnerim Platonam Ļebedevam un uzdevis viņu atbrīvot no kolonijas.

Tiesa bijušajam "Menatep" vadītājam tā dēvētajā otrajā lietā piespriesto cietumsodu samazināja līdz desmit gadiem, sešiem mēnešiem un 22 dienām jeb līdz faktiski jau izciestajam laikam.

Līdz ar to P. Ļebedevs brīvībā iznāks šodien vai arī rīt, kad kolonija saņems tiesas dokumentus.

Tiesa arī samazināja M. Hodorkovskim piespriesto sodu līdz desmit gadiem un septiņiem mēnešiem. Tomēr tiesa atstāja spēkā pirmajā lietā pieņemto spriedumu piedzīt no M. Hodorkovska un P. Ļebedeva 17 miljardus rubļu (400 miljonus eiro) par valstij nodarītajiem zaudējumiem.

Augustā Augstākā tiesa par diviem mēnešiem saīsināja M. Hodorkovskim un P. Ļebedevam piespriestos cietumsodus.

P. Ļebedevam brīvībā vajadzēja iznākt maijā, bet M. Hodorkovskim – augustā, taču M. Hodorkovskis tika atbrīvots no apcietinājuma 20. decembrī, jo Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstīja dekrētu par viņa apžēlošanu.

2005. gadā M. Hodorkovskis kopā ar līdzapsūdzēto P. Ļebedevu tika notiesāts par izvairīšanos no nodokļiem un krāpšanu. 2010. gada decembrī M. Hodorkovskis un P. Ļebedevs tika notiesāti par 200 miljonu tonnu naftas piesavināšanos un iegūtās peļņas legalizēšanu.