22.01.2014 16:56

Kijevā milicija uzbrūk protestētāju barikādēm

Autors  LETA/NBN
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Kijevā milicija uzbrūk protestētāju barikādēm Aleksandrs Maksimenko

Ukrainas galvaspilsētā pie stadiona "Dinamo", kur jau trīs dienas norisinās sadursmes starp opozīcijas aktīvistiem un drošības dienestiem, milicijas īpašo uzdevumu vienības "Berkut" kaujinieki trešdien atkal devušies uzbrukumā protestētāju barikādēm, no notikumu vietas ziņo tīmekļa izdevuma NBN korespondents.

Miličiem atkal izdevies protestētājus atspiest no barikādēm, un tie atkāpjas no Gruševska ielas uz Eiropas laukumu. Daļa sākusi bēgt uz tālāk esošo Neatkarības laukumu, kur jau desmit nedēļas atrodas demonstrantu galvenā nometne.

Miliči vajā bēgošos, sit tos ar stekiem un šauj uz viņiem ar gumijas lodēm. Pakritušos kārtības sargi spārda ar kājām.

Tikmēr protestētāji apmētā uzbrucējus ar akmeņiem.

Gruševska ielā, kur izvērsušās galvenās pēdējo dienu sadursmes, ieradies bruņutransportieris, kas sācis stumt nost no ielas sadedzināto autobusu un vieglo automašīnu vrakus.

Specvienības uzbrukuma laikā cietis kāds žurnālists, kuram steka sitiena rezultātā norauta skalpa daļa, pastāstīja Sarkanā Krusta pārstāvis, kurš dežurē Eiropas laukumā.

Trieciena laikā milicijas mestās granātas izpostījušas medpunktu.

Šobrīd Eiropas laukumā atrodas aptuveni 7000 protestētāju. Savukārt Neatkarības laukumā slēgtas visas barikāžu ieejas.

Aktīvisti arī ziņo, ka uz Triju svētītāju ielas aiz Ukrainas nama, kas atrodas līdzās Eiropas laukumam, pulcējas specvienības "Titan" miliči. Protestētāji baidās, ka milicija viņus varētu ielenkt.

Vienlaikus Eiropas laukumā ieradušies vairāki simti Maidana pašaizsardzības vienību biedru. Arī Gruševska ielā sapulcējušies vairāk nekā 100 Maidana sardzes vīru. Kopējais protestētāju skaits pārsniedz 7000, vēsta NBN korespondents.

Pašaizsardzības dalībnieki ir sagatavojušies jaunām sadursmēm - galvās viņiem ir ķiveres, rokās - nūjas. Akcijas dalībnieki organizētās rindās tuvojas iekšējā karaspēka un "Berkut" vienību rindām.

Miliči bruņoto Maidana sargu virzienā met granātas, lai noturētu viņus attālumā. Atbildē pretī lido "Molotova kokteiļi".

Tīmekļa medijs "Segodnya" vēsta, ka Gruševska ielā tiek apšaudīti žurnālisti. Korespondenti gūst arvien jaunus pierādījumus, ka pret viņiem izvērstas medības, norāda medijs.

Kā ziņots, pirmdien ap plkst.8 drošības dienesti pēkšņi devās uzbrukumā barikādēm Griševska ielā un atspieda to aizstāvjus līdz Eiropas laukumam, taču pienākušie opozīcijas aktīvistu papildspēki atspieda miličus sākotnējās pozīcijās un uz vairākām stundām iestājās relatīvs miers.

Vienlaikus saņemtas ziņas, ka divi no protestētājiem tikuši nošauti, bet trešais miris slimnīcā no traumām, kuras guvis, pirmdien nokrītot no 13 metrus augstās "Dinamo" stadiona kolonādes.