17.01.2014 15:38

Ķīnā sākta viena bērna politikas atvieglošana

Autors  LETA/Reuters
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Ķīnas Džedzjanas province piektdien kļuvusi par pirmo valsts reģionu, kurā atviegloti viena bērna politikas nosacījumi, vēsta valsts mediji.

Ķīnas valdība pagājušā gada beigās paziņoja, ka pāriem turpmāk būs atļauti divi bērni, ja viens no vecākiem ir vienīgais bērns savā ģimenē, norādot, ka šīs izmaiņas ir daļa no dzimstības politikas sakārtošanas, lai sekmētu "Ķīnas apdzīvotības ilgtermiņa sabalansētu attīstību".

Parlaments jaunās normas apstiprināja pagājušajā mēnesī.

Plānots, ka pavasarī viena bērna politikas nosacījumi tiks atviegloti arī Hubejas provincē, Ķīnas vidienē, un Guansji reģionā, vēsta ziņu aģentūra "Siņhua".

Ķīna, kurā pašreiz ir gandrīz 1,4 miljardi iedzīvotāju, ieviesa viena bērna politiku 70. gados, lai ierobežotu iedzīvotāju skaita palielināšanos.

Valdība apgalvo, ka, pateicoties viena bērna politikai, kas aptver 63% iedzīvotāju, kopš 1980. gada novērsta 400 miljonu bērnu piedzimšana.

Tomēr šīs politikas nostādnes kļūst arvien nepopulārākas, turklāt valsts vadība bažījas, ka, palielinoties veco iedzīvotāju proporcijai, saruks darbaspēks un radīsies problēmas ar veco ļaužu aprūpi.

Atbilstoši prognozēm 2050. gadā vairāk nekā ceturtā daļa Ķīnas iedzīvotāju būs vecāka par 65 gadiem.