17.01.2014 11:49

Laikraksts: ASV izlūkdienests ik dienas iegūst datus par 200 miljoniem īsziņu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Laikraksts: ASV izlūkdienests ik dienas iegūst datus par 200 miljoniem īsziņu newsnetz.ch

ASV Nacionālā drošības aģentūra (NSA) ik dienas iegūst datus par teju 200 miljoniem visā pasaulē nosūtītajām īsziņām, piekļūstot informācijai par cilvēku ceļojumu plāniem, kontaktiem un kredītkaršu transakcijām, ceturtdien vēsta britu laikraksts "The Guardian".

NSA programma "Dishfire" "lielā mērā savāc visu, ko tā var savākt", vēsta laikraksts, kurš kopā ar britu telekanālu "Channel 4" veicis izmeklēšanu, balstoties bijušā NSA līdzstrādnieka Edvarda Snoudena nopludinātajos materiālos.

Britu izlūkdienests GCHQ izmantojis NSA datubāzi, lai meklētu metadatus par cilvēku komunikāciju Apvienotajā Karalistē.

Komunikācija no ASV telefonnumuriem no datubāzes aizvākta vai arī minimalizēta, turpretī citu valstu, arī Apvienotās Karalistes, - paturēta.

Atsaucoties uz NSA 2011. gada dokumentu "Īsziņas - zelta bedre, kas ir jāizpēta", laikraksts norāda, ka togad aprīlī šīs programmas gaitā apkopoti dati par 194 miljoniem īsziņu dienā.

"NSA plaši izmantojusi savu apjomīgo īsziņu datubāzi, lai iegūtu informāciju par cilvēku ceļojumu plāniem, kontaktu sarakstiem, finanšu transakcijām un daudz ko citu, arī par tādiem cilvēkiem, kas netiek turēti aizdomās par nelegālām aktivitātēm," vērsta laikraksts.