15.01.2014 23:07

Starptautiskie donori sola Sīrijai piešķirt 2,4 miljardus dolāru (papildināta)

Autors  LETA/AFP
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Starptautiskie donori sola Sīrijai piešķirt 2,4 miljardus dolāru (papildināta) www.flightjournal.com

Starptautiskie donori trešdien sanāksmē Kuveitā solīja asiņainā Sīrijas pilsoņkara upuriem piešķirt vairāk nekā 2,4 miljardus dolāru (1,7 miljardus eiro). Taču šī summa nav pat puse no ANO cerētajiem 6,5 miljardiem dolāru.

"Konferencē apsolīti vairāk nekā 2,4 miljardi dolāru," sanāksmes noslēgumā pavēstīja ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns. Forumā piedalās delegāti no teju 70 valstīm un 24 starptautiskām organizācijām.

ANO bija lūgusi atvēlēt 6,5 miljardus dolāru Sīrijas palīdzības operācijām. Tā vēlas saņemt 2,3 miljardus dolāru, lai palīdzētu 9,3 miljoniem cilvēku Sīrijā, kā arī 4,2 miljardus dolāru palīdzībai bēgļiem, kuru skaits līdz gada beigām varētu būt sasniedzis 4,1 miljonu.


ANO norāda, ka Sīrijai nepieciešamās palīdzības apmērs ir organizācijas vēsturē lielākā naudas summa, kas vajadzīga vienai humānās palīdzības programmai.

Gimuns trešdien konferencē atzina, ka gandrīz pusei Sīrijas iedzīvotāju nepieciešama steidzama humānā palīdzība.

"Pusei no visiem Sīrijas iedzīvotājiem, gandrīz 9,2 miljoniem cilvēku, steidzami nepieciešama humānā palīdzība," norādīja Bans.

"Kad mēs tikāmies pirms gada, palīdzība bija nepieciešama četriem miljoniem sīriešu (..). Gadu vēlāk mēs saskaramies ar reģionālu krīzi un ar humānu krīzi," norādīja ģenerālsekretārs.

Kuveita palīdzībai Sīrijai solīja piešķirt vislielāko summu - 500 miljonus dolāru. ASV valsts sekretārs Džons Kerijs pavēstīja, ka Vašingtona nolēmusi palīdzībai papildus atvēlēt vēl 380 miljonus dolāru, tādējādi kopējās ASV humānās palīdzības apmērs Sīrijai sasniegs 1,7 miljardus dolāru.

Saūda Arābija Sīrijai nolēmusi atvēlēt 60 miljonus dolāru, šādu pašu summu plāno piešķirt arī Katara un Apvienotie Arābu Emirāti.

Lielbritānija paziņojusi, ka tā Sīrijai piešķirs vēl simt miljonus mārciņu, bet Japāna - 120 miljonus dolāru. Norvēģija plāno Sīrijai atvēlēt 75 miljonus dolāru, Itālija - 51, Vācija - 41 miljonu dolāru, bet Dānija - 26,8 miljonus eiro.

Citas valstis palīdzībai Sīrijas kara upuriem apsolījušas mazākas summas.

Eiropas Savienība (ES) otrdien piedāvāja piešķirt Sīrijai vēl 165 miljonus eiro, tādējādi ES kopējais finanšu atbalsts Sīrijai sasniegs jau divus miljardus eiro.

ANO ģenerālsekretārs un reģionālais humānās palīdzības koordinators Naidžels Fišers Kuveitas ziņu aģentūrai KUNA iepriekš skaidroja, ka finansējums nepieciešams, lai varētu sniegt palīdzību tiem aptuveni 13,4 miljoniem sīriešu, kurus, pēc ANO aplēsēm, Sīrijas pilsoņu karš būs skāris līdz 2014.gada nogalei.

Vēl pirms septiņiem mēnešiem ANO ziņoja, ka palīdzība varētu būt nepieciešama desmit miljoniem sīriešu.

Arī Pasaules Pārtikas programma plāno paplašināt atbalstu sīriešiem un nodrošināt papildu pārtikas palīdzību aptuveni 240 000 mazuļu vecumā no sešiem līdz 23 mēnešiem, lai nepieļautu, ka viņi cieš no nepietiekama uztura.

Kā pirms došanās uz Kuveitu atzina ANO ģenerālsekretārs, situācija Sīrijā sasniegusi "ļoti nopietnu un kritisku" līmeni.

"Skarta teju puse iedzīvotāju (..), iznīcināti 40% slimnīcu, bet vēl 20% pienācīgi nefunkcionē. Tā ir ļoti skumja situācija," norādīja Bans. "Es ļoti ceru, ka dalībvalstis [Kuveitas konferencē] ieradīsies ar dāsnām, palīdzīgām rokām."

Sīrijas donoru konference notiek nedēļu pirms tā dēvētās "Ženēvas II" sanāksmes, kuras mērķis ir rast politisku risinājumu jau 34 mēnešus ilgušajam konfliktam, kas izdzēsis 130 000 cilvēku dzīvību.

Pirmajā donoru konferencē, kas pērnajā janvārī norisinājās Kuveitā, valstis pauda gatavību palīdzībai Sīrijai piešķirt pusotru miljardu dolāru, taču realitātē tika nodrošināti tikai aptuveni 75% no šīs summas, pavēstīja kāda Kuveitas amatpersona.

Kā liecina palīdzības organizāciju apkopotā informācija, 10,5 miljoniem sīriešu trūkst pārtikas, vairāk nekā miljons bērnu cieš no nepietiekama uztura, aptuveni pusei Sīrijas iedzīvotāju nav pieejams ūdens vai sanitārijas iespējas, bet 8,6 miljoniem nav vajadzīgās iespējas saņemt veselības aprūpi.

Libānā šobrīd mīt vislielākais sīriešu bēgļu skaits - 905 000 -, kam seko Jordānija ar 575 000 sīriešu, Turcija ar 562 000 Sīrijas bēgļu, Irāka ar 216 000 sīriešu, bet Ēģiptē patvērumu raduši 145 000 sīriešu.

Līdz šā gada nogalei Sīrijas bēgļu skaits Libānā varētu sasniegt 1,65 miljonus, Jordānijā tas varētu pieaugt līdz 800 000, Turcijā šis rādītājs varētu sasniegt vienu miljonu, Irākā - 400 000, bet Ēģiptē - 250 000.