14.01.2014 09:37

ASV Kongress vienojas par šī gada budžetu

Autors  LETA/AFP
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
ASV Kongress vienojas par šī gada budžetu www.commons.org

Sarunās starp ASV Senātu un Pārstāvju palātu pirmdienas vakarā panākta vienošanās par budžeta projektu, kas šī fiskālā gada tēriņiem paredz atvēlēt triljonu dolāru, vismaz līdz oktobrim kliedējot bažas par jaunu valdības darba apturēšanu.

"Mūs iepriecina, ka esam nonākuši pie taisnīgas abu partiju vienošanās par valdības finansējumu 2014. gadam," teikts abu Kongresa palātu delegāciju komunikē.

"Lai gan starp mums bija daudz domstarpību, mēs spējām izstrādāt pamatīgu likumprojektu, kas atbilst" decembrī panāktajam budžeta kompromisam un novērš bažas par atkārtotu valdības darba apturēšanu, teikts delegāciju kopīgajā paziņojumā.

Domstarpības starp republikāņiem, kuri kontrolē Pārstāvju palātu, un demokrātiem, kuriem ir vairākums Senātā, oktobrī noveda pie 16 dienas ilgas valdības darba apturēšanas, kas ASV izmaksāja miljardiem dolāru.

Decembrī panāktā pagaidu vienošanās nodrošināja federālo iestāžu finansējumu līdz trešdienai, 15.janvārim, taču tagad saskaņotais budžeta projekts nodrošina finansējumu visam 2014. fiskālajam gadam, kas beidzas 30.septembrī.

Budžeta projekts valdības izdevumiem atvēl 1,012 triljonus dolāru, taču šajā summā nav ietverti sociālā budžeta izdevumi un tēriņi ārvalstīs īstenotajām militārajām operācijām.

Tā kā saskaņotais budžets ir abu partiju kompromiss, sagaidāms, ka Kongress to bez kavēšanās apstiprinās vēl šonedēļ, novēršot jaunu valdības darba apturēšanu.

Pēc divus gadus ilgušās izdevumu apcirpšanas, 2014. gada budžets paredz atkal tēriņu pieaugumu un novērš automātisko finansējuma samazinājumu, kas stājās spēkā ar 1. janvāri.

Tostarp nedaudz palielināts arī Pentagona budžets. Armija papildus saņems arī 92 miljardus dolāru, kas paredzēti militārajām operācijām ārvalstīs. Lielākā daļa šīs summas tiks atvēlēta Afganistānā esošajam kontingentam. Turklāt aizsardzības budžetam papildus piešķirti 6,5 miljardi dabas katastrofu seku novēršanai.