12.01.2014 18:08

Bezpilota kapsula "Cygnus" ar lietuviešu nanopavadoņiem sekmīgi sasniegusi Starptautisko kosmosa staciju

Autors  LETA/AFP
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Bezpilota kapsula "Cygnus" ar lietuviešu nanopavadoņiem sekmīgi sasniegusi Starptautisko kosmosa staciju www.orbital.com

Uzņēmuma "Orbital Sciences Corp" bezpilota kapsula "Cygnus" ar lietuviešu nanopavadoņiem svētdien sekmīgi sasniegusi Starptautisko kosmosa staciju (SKS), ziņo ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA).

Kosmosa kapsulu ar aprīkojumu zinātniskajiem eksperimentiem un citām kravām, tostarp pirmajiem diviem lietuviešu nanopavadoņiem, plkst. 13.08 pēc Latvijas laika veiksmīgi satvēra SKS apkalpe, izmantojot stacijas robotisko roku.

Kapsula ar SKS tika saslēgta plkst. 15.05 pēc Latvijas laika, proti, gandrīz divas stundas pēc tam, kad to satvēra robotiskā roka, kuru vadīja amerikāņu astronauts Maiks Hopkinss un Japānas astronauts Koiči Vakata.

Jau vēstīts, ka raķete "Antares" ar kapsulu "Cygnus" tika palaista kosmosā ceturtdien no Volopa salas ASV austrumu piekrastē.

"Cygnus" kravā atradās aptuveni 30 satelīti, tostarp lietuviešu nanopavadoņi "LituanicaSAT-1" un "LitSat-1", kas atklātā kosmosā tiks palaisti februāra nogalē.

Iespējamie palaišanas datumi varētu būt no 25. līdz 28. februārim, norādījusi ASV kompānija "Nanoracks", kas apņēmusies organizēt lietuviešu pavadoņu palaišanu. Precīzāku laiku tā sola, kad NASA būs pārskatījusi SKS astronautu darba grafiku.

"Orbital Sciences Corp" ar NASA noslēdzis 1,9 miljardus dolāru vērtu līgumu par astoņu kravu piegādi SKS līdz 2016. gada sākumam. Pirmais izmēģinājuma lidojums notika septembrī, kad orbītā sekmīgi tika nogādāta 725 kilogramus smaga krava – pārtika, apģērbs un citas SKS apkalpei nepieciešamas lietas.

Kopš ASV daudzkārt izmantojamo kosmosa kuģu programmas slēgšanas SKS apgādē iesaistījušās divas privātas kompānijas – "Orbital Sciences Corp" un "SpaceX".

Uzņēmumam "SpaceX" piederošais kravas kuģis "Dragon" bija pirmais privātais kosmiskais lidaparāts, kas 2012. gadā sasniedza SKS. "SpaceX" ar NASA noslēdzis līgumu par 1,6 miljardiem dolāru.

Kosmosa kapsula "Cygnus" atšķirībā no "Dragon" nevar atgriezties uz Zemes, bet sadeg, ieejot atmosfērā.