10.01.2014 16:52

Grībauskaite aicina pievērst uzmanību militarizācijai Eiropas kaimiņos un informācijas karam

Autors  LETA/ELTA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Eiropai jāpievērš uzmanība jauniem drošības apdraudējumiem un jāturpina atbalstīt reformas Austrumu partnerības valstīs, uzsvērusi Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite, piedaloties Traķos notiekošajā gadskārtējā neformālajā ārlietu un drošības politikas ekspertu diskusijā, kas pazīstama ar nosaukumu "Sniega tikšanās" ("Snow meeting").

Diskusijā, kas Traķos tiek rīkota jau septīto reizi un šogad veltīta tematam "Ģeopolitiskās pārmaiņas reģionā un aiz tā robežām", piedalās aptuveni 40 pazīstamu un ietekmīgu pasaules analītiķu, politologu un žurnālistu, NATO un dažādu nevalstisko organizāciju pārstāvju un ārlietu ministru.

"Drošu un stabilu dzīvi visiem eiropiešiem var nodrošināt tikai cieša visu Eiropas valstu sadarbība. Pēdējā laikā kļuvis redzams, ka Austrumu partnervalstu Eiropas perspektīva ir svarīga ne vien pašām valstīm, bet arī visai Eiropai. Viļņas samitā tika parakstītas būtiskas vienošanās, taču ne mazums darbu vēl jāpadara. Svarīgi arī turpmāk atbalstīt šajās valstīs reformas, kas sekmē demokratizāciju, ekonomisko attīstību un cilvēku labklājības pieaugumu," norādījusi Lietuvas prezidente.

Viņa uzsvērusi, ka jārēķinās ar jauniem apdraudējumiem reģiona drošībai, kas prasa jaunus risinājumus un ciešu sadarbību, – ar militarizācijas pastiprināšanos Eiropas kaimiņos, pieaugošo ekonomisko spiedienu, aktīvāku informācijas karu un biežākiem kiberuzbrukumiem.

Kā uzsvērusi D. Grībauskaite, Lietuvas nozīme ģeopolitiskajos procesos aizvien palielinās. Pildot Eiropas Savienības prezidētājvalsts pienākumus, vadot Eiropas Drošības un sadarbības organizāciju, Demokrātiju kopienu un Baltijas jūras valstu padomi, valsts guvusi būtisku pieredzi un iemantojusi lielāku starptautisko uzticēšanos. No 1. janvāra Lietuva oficiāli kļuvusi par vienu no ANO Drošības padomes nepastāvīgajām loceklēm un februārī būs padomes vadītāja.