09.01.2014 14:04

ASV Jūtas štats neatzīs noslēgtās viendzimuma laulības

Autors  LETA/AFP
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

ASV Jūtas štats neatzīs vairāk nekā 1000 viendzimuma laulību, kas tika noslēgtas laikā starp pagājušajā mēnesī pieņemto tiesas lēmumu, kas atļāva šādas laulības, un ASV Augstākās tiesas šonedēļ pieņemto spriedumu, kas tās uz laiku apturēja.

Jūtas gubernatora Gerija Herberta vēstulē amatpersonām teikts, ka štatam jāpakļaujas ASV Augstākās tiesas lēmumam par viendzimuma laulību apturēšanu.

Jau vēstīts, ka ASV Augstākā tiesa pirmdien uz laiku apturēja geju laulības Jūtā, kamēr netiks izskatīta štata apelācijas sūdzība par federālās tiesas spriedumu, ar kuru viendzimuma laulības tika atļautas.

17 dienu laikā starp abiem spriedumiem tika izdotas aptuveni 1300 laulību apliecības viendzimuma pāriem, vēsta laikraksts "Salt Lake Tribune".

Geju tiesību aizstāvji nosodījuši gubernatora paziņojumu un Augstākās tiesas lēmumu.

"Šodien pieņemtais lēmums kaitē simtiem Jūtas ģimeņu un liedz tām cieņu un pamata aizsardzību, ko tās pelna kā legāli precēti pāri," norādīja organizācijas "Human Rights Campaign" (HRC) prezidents Čads Grifins.

"Gubernators Herberts atkal stingri nostādīja sevi diskriminācijas pusē, saglabājot otrās šķiras statusu, ko, pēc viņa domām, pelna geji un lesbietes Jūtā," norādīja Grifins. "Šīs ģimenes pelna ko labāku, un es nešaubos, ka tiesa drīz piešķirs tām taisnīgumu un vienlīdzību, ko pieprasa mūsu konstitūcija," viņš piebilda.

ASV viendzimuma laulības atzīst 17 štati un Kolumbijas apgabals, bet pārējos štatos viendzimuma laulības joprojām ir aizliegtas.