08.01.2014 13:16

Japānā ar pārtiku saindējušies jau vairāk nekā 1000 cilvēku

Autors  LETA/AFP
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Japānā ar pārtiku saindējušies jau vairāk nekā 1000 cilvēku www.bloomberg.com

Japānā ar pārtiku saindējušies jau vairāk nekā 1000 cilvēku, trešdien vēsta plašsaziņas līdzekļi. Vēl otrdien tika ziņots par vairāk nekā 300 cietušajiem.

Jau vēstīts, ka saindēšanos izraisījuši saldēti pārtikas produkti, kas saturēja pesticīdus.

Visi cietušie bija ēduši valsts lielākā jūras velšu uzņēmuma "Maruha Nichiro Holdings" filiālē ražoto pārtiku.

Japānas policija pret šo uzņēmumu sākusi izmeklēšanu, kad pagājušajā mēnesī atklājās, ka daļa saldēto produktu bija saindēta ar lauksaimniecībā izmantotu ķīmisku vielu, kas tiek lietota, lai atbrīvotos no laputīm kukurūzas un rīsu sējumos.

Japānas plašsaziņas līdzekļi ziņo, ka pesticīds pārtikas produktos varētu būt nonācis pārtikas ražotnē, kurā tika izgatavotas arī tādas saldētās maltītes kā picas un lazanjas.

Pārtikas ražotājs "Maruha Nichiro Holdings" līdz šim no tirdzniecības izņēmis 1,49 miljonus produktu no kopumā 6,4 miljoniem, kurus plānots atsaukt. Šie produkti gan nav tikuši eksportēti uz ārvalstīm.

Līdz trešdienai uzņēmumā no pircējiem saistībā ar šo incidentu bija saņemti aptuveni 630 000 telefonzvanu.

Lai gan šis Japānā nav pirmais gadījums, kad saņemtas ziņas par saindēšanos ar pārtiku, kopumā pārtikas standarti Japānā ir diezgan augsti.

Tomēr Japānas reputāciju pārtikas drošības jomā iedragāja Fukušimas atomelektrostacijas avārija, kuras dēļ tika piesārņotas lauksaimniecības platības un daudzas valstis ierobežojušas lauksaimniecības produktu importu no šī reģiona.