26.12.2013 15:22

Krievijas eksperti noraida Arafata noindēšanas versiju

Autors  LETA/AFP
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Krievijas tiesu medicīnas eksperti ceturtdien noraidījuši Šveices kolēģu pieļāvumu, ka palestīniešu līderis Jasirs Arafats varētu būt noindēts ar radioaktīvo poloniju.

"Šis cilvēks miris dabiskā nāvē, nevis ticis noindēts," žurnālistiem paziņojis Krievijas Federālas Medicīniskās bioloģijas aģentūras vadītājs Vladimirs Uiba. "Bija tāds diezgan ambiciozs šveiciešu paziņojums, bet viņi to atsaukuši un piekrituši mums, un francūži apstiprinājuši mūsu atzinumus."

Pēc Uibas teiktā, veikta "absolūti pilnīga izmeklēšana" un atkārtotas ekspertīzes neesot nepieciešamas.

Tomēr Palestīniešu pašpārvaldes vēstnieks Maskavā Faeds Mustafa paziņojis, ka Arafata nāves apstākļu izmeklēšana nav uzskatāma par pabeigtu.

"Mēs respektējam viņu nostāju, mēs augstu vērtējam viņu veikumu, bet esam apņēmušies turpināt darbu," viņš sacījis ziņu aģentūrai "RIA Novosti.

Arafats mira 2004. gada 11. novembrī Parīzes slimnīcā, kurā bija ārstējies vairākas nedēļas. Tas, ka Arafata nāves cēlonis netiks izpausts, izraisīja dažādas baumas. Palestīniešu amatpersonas toreiz paziņoja, ka Arafatu esot noindējuši izraēlieši, taču viņu pašu veiktās izmeklēšanas rezultātā tika noraidīta gan indēšana, gan saslimšana ar vēzi vai AIDS.

Pērn jūlijā, atsaucoties uz Šveicē veiktajiem laboratoriskajiem pētījumiem, Katarā bāzētais telekanāls "Al Jazeera" nāca klajā ar versiju, ka Arafats noindēts ar poloniju. Šveices laboratorijas sākotnējās analīzēs tika izmantoti bioloģiskie paraugi, kas iegūti no Arafatam piederējušajām lietām. Tās viņa atraitnei nodeva Parīzes slimnīca, kurā Arafats pavadīja savas pēdējās mūža dienas.

Pēc šiem atklājumiem Arafata atraitne sāka tiesvedību, piekrītot Rāmallas mauzolejā apglabātā nelaiķa vīra mirstīgo atlieku ekshumācijai izmeklēšanas gaitā. Pagājušā gada novembrī no Arafata mirstīgajām atliekām tika noņemti 60 paraugi un sadalīti starp Šveices un Krievijas laboratorijām un franču ekspertu komandu, lai noskaidrotu, vai viņš netika noindēts ar poloniju.

Šveices zinātnieki šoruden secināja, ka pārbaužu rezultāti nedz apstiprina, nedz noliedz, ka Arafata nāvi izraisījis polonijs. Tomēr eksperti pieļāva noindēšanas iespēju, norādot, ka Arafata mirstīgajās atliekās atklātā polonija daudzums liecina par iespējamu trešās puses līdzdalību.

Savukārt Francijas eksperti noindēšanas teoriju noraidīja, sliecoties secināt, ka Arafats miris dabiskā nāvē. Pēc viņu teiktā, augsto polonija līmeni, kas konstatēts no Arafata mirstīgajām atliekām izņemtajos paraugos, izskaidro dabā sastopamā radioaktīvā elementa radona klātbūtne kapsētas zemē.

Tomēr šveicieši vēl šā mēneša sākumā neatkāpās no iepriekš teiktā, pievēršot uzmanību apstāklim, ka citos no šīs pašas kapsētas ekshumētu cilvēku mirstīgo atlieku paraugos pārlieku augsts polonija līmenis nav konstatēts.

Krievijas ekspertu secinājumus šveicieši pagaidām nav komentējuši.

Palestīniešu atbrīvošanas organizācijas amatpersonas novembrī aicināja veikt Arafata nāves starptautisku izmeklēšanu, neslēpjot, ka par "vienīgo aizdomās turamo" uzskata Izraēlu.

Radioaktīvais polonijs tika izmantots, lai noindētu arī kādreizējo Krievijas izlūkdienesta darbinieku un vēlāko Kremļa kritiķi Aleksandru Ļitviņenko, kurš 2006. gadā mira Londonā.

Kā iepriekš izteikušies Krievijas apskatnieki, ja Arafata mirstīgajās atliekās tiktu atrasta kāda viela, kas varēja izraisīt viņa priekšlaicīgu nāvi, nāktos pārvērtēt arī nāves cēloni, bet atzinums, ka tā varēja būt vardarbīga nāve, varētu nopietni ietekmēt situāciju Tuvajos Austrumos.