25.12.2013 19:56

Turcijā demisionē trīs korupcijas skandālā iejauktie ministri

Autors  LETA/AFP
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Turcijā trešdien demisionējuši vērienīgajā korupcijas skandālā iejauktie ekonomikas, iekšlietu un vides ministri.

Ekonomikas ministra Zafera Čaglajana un iekšlietu ministra Muammera Gilera dēli ir vairāk nekā 20 cilvēku vidū, kam ir izvirzītas apsūdzības par kukuļdošanu varas augstākajos ešelonos.

Abu ministru atvases atrodas apcietinājumā.

Arī vides ministra Erdogana Bairaktara dēls pagājušajā nedēļā tika arestēts korupcijas lietas ietvaros, tomēr viņam oficiālas apsūdzības netika izvirzītas, un tagad viņš jau no cietuma ir atbrīvots.

Premjerministrs Redžeps Tajips Erdogans izmeklēšanu nodēvējis par "nomelnošanas kampaņu", kas iedragājusi Turcijas centienus kļūt par nozīmīgu politikas un ekonomikas spēlētāju.

Ekonomikas ministrs paziņojumā par demisiju norādīja, ka izmeklēšana acīmredzami ir "derdzīga sazvērestība pret mūsu valdību, mūsu partiju un valsti".

"Es atkāpjos no ekonomikas ministra amata, lai kaitētu šai riebīgajai spēlei, kas ir izvērsta pret maniem kolēģiem un manu dēlu, un lai patiesība nāktu gaismā," norādīja Čaglajans.

Bairaktars telekanālam NTV sacīja: "Es atkāpjos no ministra amata un nolieku deputāta mandāta mandātu. Es uzskatu, ka arī premjerministram vajadzētu atkāpties."

No demisionējušo ministru trijotnes Bairaktars ir vienīgais, kurš norādījis, ka arī Erdoganam vajadzētu demisionēt.

Ministrs sacīja, ka viņam nav pieņemams spiediens, lai panāktu atkāpšanos, "jo lielais vairums izmeklēšanas lietā ietverto būvniecības plānu (..) tika īstenoti ar premjerministra akceptu".

Eksperti skaidro, ka plašā izmeklēšana ir atklājusi plaisas, kas pastāv starp Erdogana Taisnīguma un attīstības partiju un trimdā ASV mītošā musulmaņu garīdznieka Fetullas Gilena vadīto kustību, kam ir liela ietekme policijā un tiesu struktūrās.

Policija pagājušajā nedēļā sarīkoja vairākus reidus un arestēja vairākus desmitus cilvēku, kas tiek turēti aizdomās, ka viņi pieņēmuši kukuļus un sekmējuši kukuļošanu saistībā ar nekustamo īpašumu projektu īstenošanu. Aizdomās turamie esot nodrošinājuši atļaujas būvniecībai aizsargātos rajonos apmaiņā pret naudu, uzskata izmeklētāji.