22.12.2013 20:13

Kijevas Neatkarības laukumā sapulcējušies aptuveni 100 000 protestētāju

Autors  LETA-AFP/Reuters
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Kijevas Neatkarības laukumā svētdien sapulcējušies aptuveni 100 000 cilvēku, turpinot protestus pret Ukrainas valdības atteikšanos no sadarbības līguma ar Eiropas Savienību (ES).

Tūkstošiem protestētāju Neatkarības laukumā pulcējas katru svētdienu, kopš Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs atteicās parakstīt ES asociācijas līgumu, tā vietā izvēloties ciešākas attiecības ar Krieviju.

Arī šodien demonstranti pulcējušies kuplā skaitā, tomēr salīdzinājumā ar iepriekšējām svētdienām protestētāju aktivitāte ir krietni mazāka.

Tiek lēsts, ka pagājušo svētdien Neatkarības laukumā sapulcējas aptuveni 200 000 protestētāju.

Plašsaziņas līdzekļi ziņo, ka laukumā valda mierīga atmosfēra.

Bijušais pasaules čempions boksā un opozīcijas partijas UDAR līderis Vitālijs Kļičko, uzrunājot Neatkarības laukumā sanākušos cilvēkus, solīja, ka protesti turpināsies.

"Mēs cīnīsimies, un mēs nedosimies prom no šejienes. Mēs pieprasām ne tikai valdības atkāpšanos, bet tūlītējas prezidenta vēlēšanas," sacīja V. Kļičko. Viņš aicināja ukraiņus sagaidīt Jauno gadu un Ziemassvētkus Neatkarības laukumā.

Pareizticīgo Ziemassvētki šogad iekrīt 7. janvārī.

Cenšoties saliedēt protestu kustību, V. Kļičko un pārējo lielāko opozīcijas partiju līderi paziņojuši, ka nodibina valsts mēroga politisko kustību. Tai dots nosaukums "Maidan", kas ukraiņu valodā nozīmē "laukums" un kā tiek dēvēta arī protestu nometne Kijevas Neatkarības laukumā.

"Mēs padarīsim dzīvi par elli šai valdībai," uzsvēra Ukraiņu nacionālistu partijas Visukrainas savienība "Svoboda" ("Brīvība") parlamenta frakcijas vadītājs Oļegs Tjagņiboks.

Politiska bloka izveidošana varētu palīdzēt opozīcijas partijām saglabāt demonstrāciju laikā nodibinātos neformālos kontaktus, tuvojoties prezidenta vēlēšanām 2015. gadā, tomēr jaunajam blokam trūkts skaidra līdera, norāda analītiķi.