10.09.2013 15:54

Eiropas Parlaments pieņem noteikumus hipotekāro kredīta ņēmēju aizsardzībai

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Mājokļu kredītu ņēmēji būs jāinformē par visām hipotēkas izmaksām un riskiem, jāpasargā pret atmaksājamās summas palielināšanos tirgus svārstību dēļ, kā arī jāizsargā gadījumos, ja viņi nespēs atmaksāt aizņēmumu, paredz šodien Eiropas Parlamenta (EP) provizoriski pieņemtā jaunā direktīva.

Mājokļu kredītu ņēmēji būs jāinformē par visām hipotēkas izmaksām un riskiem, jāpasargā pret atmaksājamās summas palielināšanos tirgus svārstību dēļ, kā arī jāizsargā gadījumos, ja viņi nespēs atmaksāt aizņēmumu, paredz otrdien Eiropas Parlaments provizoriski pieņemtā jaunā direktīva.

Tā nosaka, ka dalībvalstīm jāizstrādā noteikumi hipotekārā kredīta ņēmēju aizsardzībai. Pirms noteikumu galīgās apstiprināšanas Parlaments vēlas saņemt garantiju, ka direktīvu patiešām piemēros visās dalībvalstīs, ziņo EP.

Jaunā direktīva attiecas uz hipotekārajiem kredītlīgumiem, kas noslēgti par mājokļiem, mājokļiem ar biroju telpām vai ar apbūves zemi. Dažas direktīvas prasības varēs pielāgot atbilstoši atšķirībām dalībvalstu hipotēku un nekustamā īpašuma tirgos, tomēr tā stingri prasa visā ES teritorijā pēc vienota parauga sniegt izsmeļošu un atklātu informāciju hipotekāro kredītu ņēmējiem.

Patērētājiem, kas grasās parakstīt hipotekārā kredīta līgumu, būs jāsaņem "individualizēta" informācija, kas ļauj salīdzināt tirgū pieejamos kredītus, izvērtēt piedāvājuma kopējās izmaksas un ilgtermiņa finansiālās sekas. Patērētājam piedāvātajiem kredīta noteikumiem jāatbilst viņa finanšu stāvoklim, jāņem vērā viņa nākotnes izredzes un iespējamās grūtības.

Dalībvalstīm būs jānodrošina, lai patērētājam būtu tiesības vismaz septiņas dienas pārdomāt kredītlīgumu, viņš varētu salīdzināt piedāvājumus un pieņemt apzinātu lēmumu. Tas var izpausties arī kā patērētāja tiesības atteikties no kredītlīguma septiņu dienu laikā pēc tā noslēgšanas.

Pēc deputātu prasības kredītlīgumu noteikumi būs "jāmīkstina". Tas attiecas arī uz tiesībām atmaksāt aizņēmumu pirms līguma termiņa beigām. Dalībvalstīm būs jālemj par pirmstermiņa atmaksas nosacījumiem, ņemot vērā aizdevēja tiesības saņemt taisnīgu kompensāciju. Direktīva tieši aizliedz aizņēmējam piemērot naudas sodu pirmstermiņa atmaksas gadījumā.

Ja patērētājs kredītu ņems ārvalstu valūtā, viņš būs jābrīdina par valūtas kursa risku, kas var palielināt atmaksājamo summu. Patērētājam varētu dot arī tiesības konvertēt kredītlīgumu uz citu valūtu, kredītlīgumā nosakot valūtas maiņas kursu.

Deputāti pievienoja jaunu noteikumu, lai nodrošinātu, ka kreditora maksātnespējas gadījumā ķīlas (arī paša iegādātā mājokļa) atsavināšana būtu pietiekama kreditora izmaksu segšanai, tomēr kreditoram un patērētājam par to ir skaidri jāvienojas kredītlīgumā.

Dalībvalstīm jāpieņem noteikumi, kas liktu atsavināto ķīlu pārdot par "labāko cenu". Ja pēc tam, kad ir pabeigta atsavināšanas procedūra, vēl ir palicis nenomaksāts parāds, dalībvalstīm jānodrošina pasākumi parāda atmaksas atvieglošanai, lai patērētājs nenonāktu daudzu gadu "parādu jūgā".