27.07.2013 09:53

ASV piespiedu kārtā sterilizētajām sievietēm maksās kompensācijas

Autors  Tvnet.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

ASV Ziemeļkarolīnas štata vadība rezervējusi budžetā 10 miljonus ASV dolāru, kas tiks izmaksāti sievietēm, kuras savulaik cietušas no piespiedu sterilizācijas, ziņo BBC.

Tiek uzskatīts, ka laikā no 1929. līdz 1974. gadam piespiedu kārtā štatā tika sterilizēti ap 7600 cilvēki, lielākoties nabadzīgas, tumšādainas sievietes.

Kompensāciju apjoms būs atkarīgs no tā, cik dzīvi esošie upuri tai pieteiksies. Līdz 2012. gadam to bija izdarījuši 168 cilvēki.

Štata īstenotajā sterilizācijas programmai sievietes tika izraudzītas, izmantojot šokējošus iemeslus, piemēram, ja sieviete tika uzskatīta par "izlaidīgu" vai pat vienkārši nepopulāru klasesbiedru vidū. Daži no upuriem bija tikai 10 gadus veci.

Viena no kampaņas publiskotājām - Elaina Ridika no Atlantas, Džordžijā atklājusi, ka tika piespiedu kārtā sterilizēta 14 gadu vecumā, kad pasaulē laida dēliņu. Pirms sterilizācijas viņa tikusi izvarota. "Beidzot viņi nākuši pie prāta un izlēmuši rīkoties pareizi," viņa pauda gandarījumu par lēmumu izmaksāt kompensācijas.

Tajā pašā laikā viņa uzsvēra, ka nauda šīm sievietēm nekad nespēs atlīdzināt pārdzīvoto. "To, ka kāds jums izņem dzemdi vai kastrē, nevar novērtēt naudā. Tas ir pazemojoši," viņa piebilda.