09.07.2013 10:06

Iniciatīva "Viens no mums": Arī Lietuva sasniegusi minimumu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Eiropas pilsoņu Iniciatīvas "Viens no mums "koordinācijas birojs 8. jūlijā paziņoja, ka Lietuva kļuvusi par devīto ES dalībvalsti, kura ir izpildījusi tai noteikto minimumu, savācot 9 000 parakstus akcijas atbalstam.

Jau iepriekš savu minimumu bija sasniegušas Ungārija, Itālija, Polija, Spānia, Austrija, Nīderlande, Slovākija un Francija. Ar 76,91 % seko Igaunija, ar 70,87 % Portugāle un ar 63,76 % - Rumānija. Zviedrijā savākts 8,69 % no minimuma. Latvijā no mūsu valstij noteiktā minimuma (6750 parakstiem) šobrīd ir savākti 37,45 %.

Eiropas Pilsoņui Iniciatīvas "Viens no mums" būtība ir likumdošanas priekšlikums aizliegt no ES fondiem finansēt darbības, kuru īstenošana prasa cilvēku embriju iznīcināšanu. Aizliegums attiektos uz zinātnisko pētniecību (embrionālo cilmes šūnu iegūšanu) un starptautisko palīdzību un veselības aprūpi (tas pirmkārt attiecas uz abortiem). Aizliegums būtu gan tiešai, gan netiešai finansēšanai (piemēram, apmācot abortu veikšanas ārstus). 2012. gadā nevalstiskās organizācijas "Europian Dignity Watch" veiktais pētījums atklāja, Eiropas Komisija, lai arī deklarē neitralitāti abortu jautājumā, no ES fondiem (t. i., mūsu nodokļu naudas) līdzfinansē Starptautiskās Ģimenes plānošanas Federācijas (International Planned Parenthood Federation) un "Mary Stoppes International" programmas, kuru ietvaros tiek veicināta abortu pieejamība.

Savukārt programmā "Horizonts 2020" EK ir paredzējusi vairākus miljardus eiro finansējumu embrionālo cilmes šūnu pētījumiem. Tas ir pretrunā ar ES līgumiem un ES tiesas 2011. gada spriedumu lietā "Bristle pret Grennpeace", kurā tiesa secināja, ka cilvēka embrijs, sākot ar apaugļošanos, ir pelnījis cilvēcisko cieņu un tehnoloģijas, kas prasa cilvēka embrija iznīcināšanu, nav patentējamas.

Latvijā parakstu vākšana iespējama gan elektroniski, gan uz papīra veidlapām. Par parakstīšanos uz papīra veidlapām var jautāt kristīgo draudžu priesteriem un mācītājiem, kuriem ir nosūtīti visi nepieciešamie materiāli. Papīra veidlapas un citus parakstu vākšanai vajadzīgos materiālus var jautāt Iniciatīvas koordinatoram pa e-pastu: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.. Atbalstu Iniciatīvai var izteikt ikviens ES dalībvalsts pilsonis, kuram ir vēlēšanu tiesības, savukārt parakstu vākšanā aicināti iesaistīties arī tie, kuri tiešā veidā atbalstu izteikt nevar.