01.06.2013 19:00

Drošības policija sākusi kriminālprocesu par iespējamo balsu pirkšanu Vidzemes pusē; iedzīvotāji ziņo par naudas piedāvāšanu

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Drošības policija (DP) sākusi kriminālprocesu par iespējamo balsu pirkšanu Vidzemes reģionā, taču pagaidām netiek atklāts, kurā novadā tas noticis.

Drošības policijas priekšnieka palīdze Kristīne Apse-Krūmiņa pastāstīja, ka kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma panta par apzinātu kavēšanu personai brīvi realizēt tiesības vēlēt deputātus, lietojot uzpirkšanu vai citā prettiesiskā veidā. Par šādu noziegumu var sodīt ar brīvības atņemšanu līdz trim gadiem vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

DP šodien ik pa brīdim saņem signālus par iespējamiem balsu pirkšanas gadījumiem. No iedzīvotājiem saņemtās informācijas izriet, ka solītā summa par balsi svārstās no diviem līdz 20 latiem.

Visa informācija tiek pārbaudīta, un apstiprinājumu guvis viens gadījums, par kuru, kā jau minēts, ir ierosināts kriminālprocess. DP nenoliedz, ka arī šajā gadījumā nauda solīta, taču tās lielumu neatklāj.

Kamēr notiek sākotnējās izmeklēšanas darbības, DP par sākto kriminālprocesu plašāku informāciju neatklāj. Tikmēr Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas pārstāve Sintija Virse aģentūru LETA informēja, ka Valsts policija šodien līdz plkst. 14 fiksējusi desmit gadījumus, kas saitīti ar iespējamiem pārkāpumiem pašvaldību vēlēšanu norisē.

No plkst. 11 līdz 14 bija fiksēti pieci gadījumi.

Līdz plkst. 17 iedzīvotāji turpinājuši policiju informēt par dažādiem iespējamiem pārkāpumiem gan saistībā ar iespējamu balsu pirkšanu, gan arī aģitācijas aizlieguma pārkāpšanu.
Latgalē joprojām tiek saņemta informācija par iespējamu balsu pirkšanu, taču lielākajā daļā gadījumu informācija nav apstiprinājusies, bet pārējie gadījumi vēl tiek pārbaudīti. Arī Zemgalē, Jelgavā, ir saņemta informācija par iespējamu balsu pirkšanu, taču arī šī informācija nav apstiprinājusies.

Pārkāpumi sabiedriskās kārtības jomā nav konstatēti.

Tāpat viens gadījums konstatēts Vidzemē, Strenču novada Sedā, kad tika saņemta informācija par uz ielas izmētātām priekšvēlēšanu aģitācijas lapiņām.

Kā ziņots, pagājušajā diennaktī policija konstatējusi 34 pārkāpumus, kas saistīti ar priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem. Lielākoties šie pārkāpumi saistīti ar nenoņemtiem reklāmas materiāliem.