28.03.2017 12:55

Speciālisti iepazīst krūmcidoniju izmantošanas iespējas

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Japānas krūmcidonija (Chaenomeles japonica) Japānas krūmcidonija (Chaenomeles japonica) Julita Kluša/dziedava.lv

Krūmcidonija – nejauša un pārejoša vai nacionāla vērtība? Uz šādu jautājumu centās gūt atbildi semināra dalībnieki, kuri marta vidū bija sapulcējušies Vaidavā, kas jau vairākus gadus ir vieta, kur krūmcidonija atdzimst no jauna.

Kā portālam "Apriņķis.lv" pastāstīja semināra organizētājs "Krūmcidoniju augļkultūras attīstības biedrības Latvijā" valdes priekšsēdētājs Nauris Jurgenbergs, pasākumā teju katrs dalībnieks bija pārsteigts par garajām rindām pie reģistrācijas, pārpildīto stāvlaukumu un daudzajiem domubiedriem, kas bija sapulcējušies vienuviet.

Seminārā bija iespēja uzzināt kultūras audzēšanas apstākļus, augu aizsardzības pasākumus, kādus mēslošanas līdzekļus izmantot, praktiķu pieredzi, pārstrādes, realizācijas un eksporta iespējas, kā arī jaunākos Dārzkopības institūta zinātniskos projektus.

Kultūras nama mājīgā atmosfēra bija veiksmīgi papildināta ar uzskates līdzekļiem, kas atainoja plašo krūmcidoniju potenciālu, – krūmu maketiem, foto izstādi, pārstrādātāju produkciju, degustācijām, kas kopumā atklāja un iezīmēja nozares tagadni un nākotni.

"Otra šāda pasākuma par krūmcidoniju augļkultūru Latvijā nav. Dalībnieki, kuru skaits teju pārsniedza divus simtus, nebija tikai lauksaimnieki un stādīt gribētāji. Dalībnieku vidū bija nozares speciālisti, entuziasti, stādu audzētāji, pārstrādātāji, tirgotāji un zinātnieki.

Lai arī es kā SIA "Cooperative" un "Krūmcidoniju augļkultūras attīstības biedrības Latvijā" pārstāvis dalījos ar pieredzi un gadu gaitā sakrātajām zināšanām, es priecājos un jutos pagodināts būt kopā un mācīties no aktīvajiem un pieredzējušajiem domubiedriem," teica Nauris Jurgenbergs, kurš klātesošos iepazīstināja ar biedrību un pastāstīja par to, kā izvēlēties stādus un kāds ir ceļš no ražas līdz realizācijai.

Krūmcidonijas ir veselīgas, garšīgas, aromātiskas un arī ienesīgas, to zina teju katrs, bet par to, kā augļus pārdot pasaules tirgū, stāstīja Viktors Grūtups, "Rāmkalnu" saimnieks. Par lauku ierīkošanu un biežāk pieļautajām kļūdām stāstīja Guntars Eglītis, SIA "Cooperative" pārstāvis. Par Eiropā atzītu pētniecības projektu, kas būtiski papildinās zināšanas par kultūru, stāstīja Edīte Kaufmane no Dārzkopības institūta.

Ar kādām slimībām vai kaitēkļiem iespējams saskarties un kā no tiem izvairīties stāstīja Regīna Rancāne, pārstāve no Latvijas Augu aizsardzības pētniecības centra. Auga veselībai, tāpat kā katram organismam, ir nepieciešams pilnvērtīgs uzturs – par bioloģiskajiem mēslošanas līdzekļiem stāstīja Ilze Apenīte, pārstāve no "Agrimatco Latvia". Seminārs noslēdzās ar aicinājumiem sadarboties, lai stiprinātu nozares konkurētspēju Eiropas Savienībā un pasaules lielajos tirgos.