13.08.2015 15:48

FM ministrijām piedāvā samazināt izdevumus par 1%, 3% vai 5%, izņemot prioritārās nozares

Autors  BNS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Finanšu ministrs Jānis Reirs Finanšu ministrs Jānis Reirs Saeimas kanceleja

Finanšu ministrijas (FM) piedāvājums ministrijām nākamā gada budžetā ir samazināt bāzes izdevumus par 1%, 3% vai 5%, ceturtdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni žurnālistiem teica finanšu ministrs Jānis Reirs.

Izņēmums būšot četras ministrijas, kuru nozares noteiktas par prioritātēm nākamā gada budžetā – aizsardzības, iekšējā drošība, veselība un izglītība.

Pēc Reira teiktā, piedāvājums par proporcionālu finansējuma samazināšanu ministrijām nav jauns. "Daudzas valstis pieiet tādā veidā, lai piespiestu ministrijas pārskatīt savus bāzes izdevumus. Tas ir pamatoti," sacīja ministrs.

Viņš norādīja, ka FM ir veikusi aprēķinus par 1% vai 3% vai 5% samazinājumu un tas tiks piedāvāts speciāli budžetam izveidotajai darba grupai. "Šeit nav iekļautas prioritārās ministrijas – iekšējā un ārējā drošība, veselības un izglītības ministrijas, bet, ja šīs ministrijas nāks ar priekšlikumiem kā var samazināt bāzes izdevumus, tikai priecāsimies," atzīmēja Reirs, sakot, ka pārējās ministrijas būs lūgtas pārskatīt savus bāzes izdevumus.

Kā viens no priekšlikumiem, pēc viņa sacītā, varētu būt arī nākamgad pārtraukt pamatlīdzekļu finansēšanu ministrijām – datoru, materiālu, transporta iegādi, remontu veikšanu, un šajā saspringtajā budžeta situācijā vēl gadu neatjaunot pamatlīdzekļus.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma žurnālistiem atzina, ka par konkrēto priekšlikumu būšot vēl diskusijas speciāli budžetam izveidotajā darba grupā, kā arī koalīcijas partiju starpā, taču kopumā viņa pauda atbalstu FM piedāvājumam.

Plānots, ka nākamā gada valsts budžeta projekts Saeimā tiks iesniegt 30. septembrī. Valdība lēmusi, ka nākamgad valsts budžeta deficīts nedrīkstēs pārsniegt 1% no iekšzemes kopprodukta.