12.08.2015 15:10

Prezidents: jābūt skaidrībai, kāda ir mūsu attieksme pret musulmaņu galvassegu nēsāšanu

Autors  BNS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Prezidents: jābūt skaidrībai, kāda ir mūsu attieksme pret musulmaņu galvassegu nēsāšanu Valsts prezidenta kanceleja

Jābūt skaidrībai, kāda ir mūsu attieksme pret musulmaņu galvassegu nēsāšanu, trešdien pēc tikšanās ar premjerministri, atbildot uz žurnālistu jautājumu, sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Viņš norādīja, ka diskusijas uzsākšana par galvassegu nēsāšanas jautājumu nav viņa, bet gan tiesībsarga ideja. "Es piekrītu, ka mums par šo jautājumu ir jāizdebatē. Īpaši saistībā ar bēgļu uzņemšanu, kur būs arī musulmaņu ticības pārstāvji, iespējams. Mūsu sabiedrībā ir jābūt skaidram, kāda ir mūsu attieksme pret šādu galvassegu nēsāšanu," viņš teica.

Vējonis arī sacīja, ka nebūtu pieļaujama tāda situācija kā Francijā, kur diskusija par aizliegumu nēsāt parandžu sākās tikai pēc musulmaņu kopienas izveidošanās.

"Šobrīd ir laiks, kad to izrunāt - kāds ir mūsu kopējais viedoklis - lai tādejādi mēs varētu jebkuras reliģijas pārstāvjus informēt kāda nostāja ir Latvijai," teica prezidents.

Iepriekš Vējonis intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" pauda personisko viedokli, ka seju aizsedzoša apģērba nēsāšana būtu aizliedzama.

Igaunijā izskanot ierosinājumam aizliegt sabiedriskās vietās nēsāt tādu musulmaņu sieviešu apģērbu kā nikabs un burka, kas aizsedz seju, tiesībsargs Juris Jansons mudinājis arī Latvijas valdību sākt par to diskusijas.

Igaunijā priekšlikuma autors ir Igaunijas sociālo lietu ministrs, kurš norādījis, ka aizliegums ir saistīts ar drošību publiskās vietās, jo mūsu sabiedrība ir pieradusi, ka cilvēki ir identificējami. Kaimiņvalsts ministrs uzskata, ka būtu tikai godīgi lēmumu pieņemt tagad, lai imigranti, kurus plānots drīzumā uzņemt, jau laikus zinātu, kādi ir noteikumi.