18.06.2015 00:16

NEPLP locekļiem nav informācijas par iespējamiem atbrīvošanas iemesliem

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
NEPLP locekļiem nav informācijas par iespējamiem atbrīvošanas iemesliem arhīvs

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) pagaidām vēl nav iepazinusies ar iespējamiem iemesliem saistībā ar NEPLP locekļu atlaišanu, tāpēc komentāros aģentūrai LETA bija lakoniska.

"Attiecībā uz NEPLP mums nav uzdoti nekādi jautājumi, un man īsti nav skaidri motīvi," savu viedokli par izskanējušo informāciju pauda NEPLP locekle Aija Cālīte-Dulevska. "Attiecībā uz minēto iemeslu par "Radio Skonto plus" programmas apstiprināšanu, padarot to par krievu valodā raidošu radiostaciju, man ir grūti komentēt, jo es pati šajā jautājumā balsoju pret."

Cālīte-Dulevska norādīja, ka šī informācija jebkurā gadījumā ir nopietns lēmums, vai tā ir runa par NEPLP vai kādu citu institūciju. "Tikai no tā, kas ir redzams publiski, ir ļoti grūti pilnvērtīgi novērtēt institūcijas darba kvalitāti, jo runa jau ir par kvalitāti, vai mēs darām to, kas ir jādara, nevis par vienu vai otru lēmumu."

Arī NEPLP loceklim Dainim Mjartānam nebija versiju par iespējamajiem iemesliem, kāpēc no amatiem varētu tikt atbrīvoti NEPLP locekļi.

"Ar to, kāpēc no amata var atbrīvot NEPLP locekļus, var iepazīties, izlasot Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma sadaļu, kurā aprakstīts, uz kāda pamata Saeima var atlaist NEPLP locekļus," izskanējušo informāciju komentēja NEPLP loceklis Mjartāns.

"Vienotības"(V), "Zaļo un Zemnieku savienības" (ZZS), "Latvijas Reģionu apvienības" (LRA) un partijas "No sirds Latvijai" līderi ir parakstījuši iesniegumu Saeimas Prezidijam par Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) locekļu atlaišanu, šāda informācija nonākusi aģentūras LETA rīcībā.

Kā ziņots, iesniegumu cita starpā parakstījuši šo partiju līderi Solvita Āboltiņa (V), Augusts Brigmanis (ZZS), Dainis Liepiņš (LRA) un Inguna Sudraba (NSL).

Prezidijs lūgts iesniegumu nodot atbildīgajai komisijai Saeimas lēmuma projekta sagatavošanai un virzīšanai parlamenta sēdē.

Iesniedzēji kritizē, ka NEPLP pieņēma lēmumu attiecībā uz "Radio Skonto plus" programmas apstiprināšanu, padarot to par krievu valodā raidošu radiostaciju. Tādējādi NEPLP esot mazinājis Saeimas deputātu uzticību padomes locekļu kompetencei un spējai pieņemt situācijai atbilstošus lēmumus.

Politiķi arī atsaucas uz Valsts kontroles revīzijas ziņojumā secināto, ka NEPLP nav efektīvi rīkojusies ar finanšu līdzekļiem gandrīz divu miljonu eiro apmērā. Tāpat ziņojumā secināts, ka NEPLP ir vāja kontroles sistēma pār amatpersonu un darbinieku komandējumiem un darba braucieniem, kā arī konstatētas citas nepilnības.

Attiecīgajā ziņojumā secinātais rada pamatotas šaubas par NEPLP locekļu kompetenci un spēju efektīvi rīkoties ar tai piešķirtajiem finanšu līdzekļiem, kā arī spēju kontrolēt finanšu līdzekļu izlietošanu, teikts politiķu ierosinājumā. Politiķi arī uzskata, ka NEPLP neveic nekādas normatīvajos aktos paredzētās darbības, lai sodītu Latvijas Radio 5 jeb "Pieci.lv" par tā raidījumā lietoto necenzēto leksiku.

Tāpat tiek pausta nostāja, ka esošie NEPLP locekļi Ainārs Dimants, Aija Dulevska, Dainis Mjartāns un Ivars Zviedris neatbilst likumā noteiktajai prasībai par labu reputāciju, tāpēc tas viņiem liedz turpināt šo amatu ieņemšanu.

Iesniegums tapis pēc LRA iniciatīvas, un to parakstījuši arī deputāti Artuss Kaimiņš (LRA), Mārtiņš Bondars (LRA), Kārlis Šadurskis (V), Ingmārs Līdaka (ZZS), Gunārs Kūtris (NSL), Mārtiņš Šics (LRA) un Andris Siliņš (ZZS).