17.06.2015 13:15

Krīzes laikā piešķirtās samazinātās pensijas tiks pārrēķinātas jau no nākamā gada

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča Saeimas kanceleja

Pensijas, kas piešķirtas, ekonomiskās krīzes ietekmē piemērojot negatīvos kapitāla indeksus, tiks pārrēķinātas, sākot ar 2016. gadu. Par to trešdien vienojās Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti.

Komisija pārskatīja 16. jūnijā otrajam galīgajam lasījumam sagatavotos pensiju likuma grozījumus, papildinot tos ar attiecīgu pārejas noteikumu punktu. Par šīm izmaiņām ceturtdien steidzamības kārtā lems Saeima.

"Pēc intensīvām konsultācijām ar valdības vadītāju un finanšu ministru un Saeimas budžeta komisijas priekšsēdētāju tomēr esam panākuši risinājumu, lai krīzes laikā piešķirtās pensijas varētu sākt palielināt jau nākamgad. Svarīgi, ka tas ir ierakstīts likumā, nevis tikai vārdos izteikts solījums," uzsvēra par likumprojekta virzīju atbildīgās Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča. "Tādējādi ar šo likumu esam novērsuši gan negatīva indeksa piemērošanu nākotnē, gan panākuši to, ka pensijas tiks pārskatītas tiem cilvēkiem, kuri cietuši iepriekšējās krīzes laikā.

Saeimas preses dienests norāda, ka likumā "Par valsts pensijām" gan netiks iekļauts mehānisms pensiju pārskatīšanai – to paredzēts noteikt ikgadējā valsts budžeta likumā un vidēja termiņa budžeta ietvara likumā, ievērojot valsts budžeta iespējas.

Saskaņā ar komisijā atbalstītajām likuma izmaiņām pensijas paredzēts pārskatīt personām, kurām laikā no 2010. gada 1. janvāra līdz 2015. gada 31. decembrim piešķirtas vai pārrēķinātas vecuma, izdienas vai apgādnieka zaudējuma pensijas. Pensijas tiks pārskatītas, negatīvos 2009., 2010. un 2011. gadu apdrošināšanas iemaksu algas indeksus aizstājot ar indeksu "1".

Komisijā iepriekš atbalstītie likuma grozījumi paredz nākotnē novērst gadījumus, kad ekonomikas lejupslīdes ietekmē būtiski samazinās piešķiramo pensiju apmērs. Likumprojekts paredz ierobežot indivīdu uzkrātā pensijas kapitāla jeb uzkrāto sociālo iemaksu svārstības, nesamazinot piešķiramās pensijas apmēru gados, kad apdrošināšanas iemaksu algu indekss ir mazāks par "1". Šādā situācijā pensiju kapitāla aktualizācijai tiks piemērots indekss "1", tātad faktiski pensijas kapitāls paliks nemainīgs. Līdztekus likumā iestrādāts mehānisms, lai novērstu pārāk strauju pensiju kapitāla pieaugumu ekonomiskās izaugsmes gados.

Izmaiņas likumā "Par valsts pensijām" otrajā galīgajā lasījumā iekļautas Saeimas 18. jūnija sēdes darba kārtībā.