28.05.2015 10:17

Saeima Bičkoviču atkārtoti apstiprina par Augstākās tiesas priekšsēdētāju

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Saeima Bičkoviču atkārtoti apstiprina par Augstākās tiesas priekšsēdētāju Saeimas kanceleja

Saeima ceturtdien Ivaru Bičkoviču atkārtoti apstiprināja Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētāja amatā. Par lēmuma projektu balsoja 53 deputāti, pret - 27, bet balsojumā atturējās četri deputāti.

Saskaņā ar likumu "Par tiesu varu" Augstākās tiesas priekšsēdētāju no AT tiesnešu vidus pēc AT plēnuma ierosinājuma amatā apstiprina Saeima uz pieciem gadiem. Viena un tā pati persona par AT priekšsēdētāju var būt ne vairāk kā divus termiņus pēc kārtas.

I.Bičkovičs AT priekšsēdētāja pienākumus pilda kopš 2008. gada, un atkārtoti šajā amatā stāsies 16. jūnijā, ziņo Saeimas preses dienests.

Aģentūras LETA informācija liecina, ka Bičkovičs Latvijas Universitātē ieguvis jurista izglītību. Viņš bijis Aizkraukles rajona tiesnesis un kopš 90. gadiem AT Krimināllietu tiesu palātas tiesnesis. 1999. gadā Bičkovičs tika ievēlēts par AT Krimināllietu tiesu palātas priekšsēdētāju. Viņš divas reizes ticis ievēlēts par Tiesnešu biedrības prezidentu, un 2008. gadā Bičkovičs tika ievēlēts par AT priekšsēdētāju.

Jau vēstīts, ka AT plēnumā tiesneši par AT priekšsēdētāja kandidātu izvirzīja pašreizējo tiesas priekšsēdētāju Bičkoviču. Par viņa kandidatūru nobalsoja 23 tiesneši, savukārt par otru kandidātu - Administratīvo lietu departamenta tiesnesi Andri Guļānu - savu balsi atdeva 15 tiesneši. Divi tiesneši balsojumā atturējās.

Saskaņā ar grozījumiem likumā "Par tiesu varu" turpmāk AT priekšsēdētāja pilnvaru termiņš ir pieci gadi un viena un tā pati persona var būt par AT priekšsēdētāju ne vairāk kā divus termiņus pēc kārtas.