18.09.2014 14:14

Saeima nevērtēs SC ierosinājumu apturēt "Citadeles" pārdošanu

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Saeima nevērtēs SC ierosinājumu apturēt "Citadeles" pārdošanu Saeimas kanceleja

Deputātu vairākums šodien nolēma neiekļaut Saeimas sēdē lēmuma projektu, kas paredzēja uzdot valdībai "nekavējoties apturēt" bankas "Citadele" pārdošanu.

Šāda jautājuma iekļaušanu parlamenta sēdē rosināja opozīcijā esošā apvienība "Saskaņas centrs" (SC). Tāpat lēmuma projekts paredzēja uzdot valdībai sniegt Saeimai izvērstu ziņojumu par bankas pārdošanu.

Šī jautājuma iekļaušanu sēdē atbalstīja 31 deputāts, pret bija 32 koalīcijas parlamentārieši, bet vēl 17 deputāti atturējās. Kopā ar SC "par" nobalsoja arī Solvita Āboltiņa (V), Inga Bite (LRA), Irina Cvetkova (LKS), Rihards Eigims (ZZS) un Inga Vanaga (LRA).

Āboltiņa uzreiz pēc balsojuma norādīja, ka tajā kļūdījusies, par ko rakstiski arī informēs parlamenta Prezidiju.

SC deputāts Ivars Zariņš, aicinot šo jautājumu iekļaut parlamenta sēdē, pauda: "Slepenība un steiga - deviņdesmito gadu stilā piekopts privatizācijas process, kādu valdība demonstrē pašlaik, pārdodot par neizprotami zemu cenu banku "Citadele" slepeni izraudzītiem un ekskluzīvi aprūpētiem pircējiem."

Savukārt parlamentāriete Ilze Viņķele (V) aicināja neatbalstīt šo priekšlikumu, jo tas varot nopietni ietekmēt Latvijas budžetu. Turklāt esot pilnīgi skaidrs, ka Eiropas Komisija nebūs labākais pārdevējs bankai "Citadele".

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) Saeimas frakcijas vadītāja Ināra Mūrniece norādīja, ka nacionālā apvienība neatbalstīja šī jautājuma iekļaušanu Saeimas sēdē vairāku iemeslu dēļ, kaut arī iepriekš iestājusies pret bankas "Citadele" pārdošanu.

Mūrniece skaidroja, ka Saeimai nav pieejama detalizēta informācija par darījuma nosacījumiem, tāpēc nevaram pilnvērtīgi izvērtēt visus darījuma ekonomiskos un drošības aspektus.

"Uzskatām, ka politiskā atbildība par šo darījumi ir jāuzņemas "Vienotībai", kuras pārstāvji valdībā ir atbildīgajos Ministru prezidenta, finanšu ministra un ekonomikas ministra amatos. Viņi ir vienīgie valdības ministri, kuriem ir pieejama detalizēta informācija par šo darījumu," klāstīja politiķe. Turklāt, pēc viņas teiktā, nevar izslēgt, ka SC mērķis ir panākt bankas pastarpinātu nonākšanu bijušo "Parex bankas" īpašnieku, ""Saskaņas" kādreizējo sponsoru", rokās.

Kā ziņots, SC arī aicināja deputātus parakstīties par Saeimas ārkārtas sēdes sasaukšanu, lai apturētu bankas "Citadele" "slepeno pārdošanu". Tomēr pašlaik vēl nav izdevies savākt nepieciešamos 34 deputātu parakstus, kas nepieciešami sēdes sasaukšanai.