28.07.2014 16:54

"Maxima" un "Homburg Zolitude" traģēdijas vietu plāno sakārtot divu mēnešu laikā

Autors  Nozare.lv
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)

Valsts policija no pirmdienas atstāj Zolitūdes traģisko notikumu vietu, nododot to apsaimniekotājiem.

Līdz ar Valsts policijas lēmumu 28. jūlijā nodot bijušā lielveikala drupas Priedaines ielas 20 īpašnieku valdījumā uzņēmums SIA "Maxima Latvija" saņēmis ģenerālpilnvaru veikt tālāko teritorijas sakopšanu SIA "Tineo" vārdā. Par to biznesa portālu "Nozare.lv" informēja "Maxima Latvija" pārstāvis Jānis Beseris.

"Maxima Latvija" ir sākusi sarunas ar teritorijas līdzīpašnieku SIA "Homburg Zolitude" par kopīgiem traģēdijas vietas sakārtošanas darbiem. Plānots, ka teritorijas sakopšana varētu tikt pabeigta aptuveni divu mēnešu laikā.

Kā atzīmē "Homburg Zolitude" pārstāve Rūta Grikmane, patlaban tiek veikti visi nepieciešamie darbi vietas sakārtošanai un iekonservēšanai, kā to paredz Rīgas domes Vidi degradējošo būvju komisijas pieņemtais lēmums.

"Lēmums tālākos ar īpašumu saistītos jautājumus risināt ar "Maxima Latvija" starpniecību pieņemts, jo "Tineo" pieder tiem pašiem akcionāriem, kam "Maxima Latvija". "Maxima Latvijai" ir arī lielāka administratīvā rīcībspēja, un līdz ar to iespējama arī efektīvāka procesu virzīšana," skaidro "Maxima" pārstāvis.

Tuvāko trīs nedēļu laikā tiks izstrādāts un Rīgas pilsētas būvvaldē iesniegts projekts par būvgružu demontāžu un aizvākšanu no teritorijas. Projekta izstrādes un apstiprināšanas laikā teritorijas līdzīpašnieki vienosies par tālāko darbu sadali.

"Turpmāko trīs nedēļu laikā tiks izstrādāts darbu veikšanas projekts drupu demontāžai un izvešanai. Ēkas virszemes daļas konstrukcijas paredzēts demonēt divu mēnešu laikā, kā to paredz Rīgas domes atbildīgās komisijas pieņemtais lēmums," skaidro R. Grikmane.

"Maxima Latvija" uz ģenerālpilnvaras pamata uzņemsies drupu aizvākšanu un izvešanu no teritorijas, kā arī atlikušās ēkas virszemes daļas demontāžu, lai šī vieta pēc iespējas ātrāk tiktu sakopta bojā gājušo piemiņai.

Savukārt "Homburg Zolitude" pārraudzībā būs ēkas teritorijas norobežošana, apsardzes nodrošināšana, kā arī atsevišķu pagaidu konstrukciju nostiprināšana, kas atrodas objektā.

"Homburg Zolitude" pārstāve R. Grikmane stāsta, ka patlaban viņas pārstāvētais uzņēmums ir noslēdzis vairākus līgumus ar uzņēmumiem, kuri nodrošinās traģēdijas vietas nožogošanu, kā arī apsardzi visas diennakts garumā, lai novērstu iespējamos apdraudējumus sabiedriskajai drošībai.

Būvgružu demontāžas un aizvākšanas projekta saskaņošanas laikā notikuma vietā darbu sāks arī "Maxima Latvijas" pieaicinātie neatkarīgie eksperti no Vācijas, kas skaidros ēkas sabrukšanas iemeslus, neaizkavējot teritorijas sakārtošanu.

"Maxima Latvija" šajā teritorijā neplāno veikt komerciālu darbību ne tagad, ne arī turpmāk. Tāpat "Maxima Latvija" attīstīs sarunas ar objekta līdzīpašnieku "Homburg Zolitude" un Rīgas pilsētu par tālākajiem soļiem īpašuma kopīgā sakārtošanā un uzturēšanā.

Tikmēr R. Grikmane norāda, ka saistībā ar daudzdzīvokļu dzīvojamo māju, kas atrodas blakus traģēdijas vietai Priedaines ielā 20, vēl arvien tiek gaidīts Rīgas domes ekspertu atzinums par tās stāvokli, lai pēc tam varētu lemt par turpmāko ēkas likteni.

Kā ziņots, Valsts policija no šodienas atstāj Zolitūdes traģisko notikumu vietu, nododot to apsaimniekotājiem, novēroja aģentūra LETA.

Valsts policijas Kriminālizmeklēšanas pārvaldes priekšnieka vietniece Ilze Sokolovska šodien traģisko notikumu vietā, uzrunājot klātesošos sagruvušās ēkas īpašnieka "Tineo" un ēkas attīstītāja "Homburg Zolitude" pārstāvjus, teica, ka izmeklēšana objektā ir pabeigta. Tāpēc policija atstāj objektu tā īpašniekiem un apsaimniekotājiem.

Rīgas pašvaldība apņēmusies panākt, ka sagruvušais lielveikals tiek nojaukts līdz oktobrim vai novembrim. Rīgas dome uzmanīgi seko līdzi izmeklēšanas procesam, jo ļoti daudzi iedzīvotāji pašvaldībā prasa, cik ilgi grausts tur vēl atradīsies.

Patlaban veikala drupas klasificētas kā A kategorijas grausts, kas vērtējams kā vidi degradējošs un bīstams apkārtējai sabiedrībai.

Valsts policija ekspertu atzinumus Zolitūdes traģēdijas lietā gaida uz rudens pusi, kad arī varētu lemt par atbildīgo saukšanu pie kriminālatbildības.

Pagājušā gada 21. novembrī Zolitūdē, sabrūkot lielveikalam "Maxima", dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus. Pašlaik kriminālprocesā par cietušajiem atzīti 103 bojāgājušo tuvinieki, 51 cietušais, kurš traģēdijā guvis miesas bojājumus, un 40 personas, kurām nodarīts materiālais vai morālais kaitējums.

"Homburg Zolitude", kas ir Priedaines ielas 20 projekta attīstītājs, pieder Nīderlandē reģistrētam investīciju fondam "Homburg Eastern Europe Fund B.V.", kura īpašnieki ir aptuveni 700 privātpersonu. Uzņēmumam piederēja jumta virsējā daļa Priedaines ielā 20, kā arī pieder pazemes autostāvvieta un blakus uzbūvētais daudzdzīvokļu nams. Tirdzniecības platību īpašnieks ir "Tineo", kas savukārt ēku iznomāja mazumtirgotājam "Maxima Latvija".