24.07.2014 09:51

IeM: Termiņuzturēšanās atļauju noformēšanā jāsamazina cilvēciskā faktora ietekme

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
IeM: Termiņuzturēšanās atļauju noformēšanā jāsamazina cilvēciskā faktora ietekme www.lsm.lv

Kopumā uzturēšanās atļauju saņemšanas sistēma Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP) patlaban ir caurskatāma.

Taču iespējamās korupcijas gadījums liecina par nepieciešamību rast papildu risinājumus, lai pēc iespējas mazinātu cilvēciskā faktora ietekmi, aģentūrai LETA norādīja Iekšlietu ministrijā.

Ministrijas informācija liecina, ka pārkāpumu izdarījis PLMP klientu zāles darbinieks, kas šobrīd pārvaldē jau nestrādā. Tāpat PLMP informējusi ministriju, ka šajā konkrētajā gadījumā cilvēkam jau bija izsniegta termiņuzturēšanās atļauja uz pieciem gadiem. Saskaņā ar Imigrācijas likumu šī atļauja jāpārreģistrē katru gadu, un šajā procesā tika pārkāpta pārreģistrēšanas kārtība.

Lai šādas situācijas vairs neatkārtotos, ar PLMP vadību ir pārrunāta termiņuzturēšanās atļauju noformēšanas procesa drošības un caurskatāmības sistēmas uzlabošanas jautājumi. Patlaban Iekšlietu ministrija gatavo vadības uzdevumu PLMP un Drošības policijai (DP), kurā abām pusēm būs jāsagatavo priekšlikumi termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanas un pārreģistrēšanas kārtības uzlabošanai.

LETA jau ziņoja, ka DP ir atklājusi iespējamu korupciju PMLP saistībā ar nelikumīgu termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanu un sākusi kriminālprocesu par iespējamu kukuļņemšanu, starpniecību kukuļošanā, kukuļdošanu un dokumentu viltošanu mantkārīgā nolūkā.

Izmeklēšanā DP konstatējusi, ka, neievērojot noteikto pieraksta un rindas kārtību, pretēji valdības noteikumos paredzētajai kārtībai PMLP amatpersonas palīdzēja nokārtot ārzemniekam termiņuzturēšanās atļaujas pagarināšanu. Šīs darbības organizēja Latvijas pilsonis, kurš darbojās kā starpnieks starp ārzemnieku un PMLP amatpersonām, saņemot par to materiālu atlīdzību.

Lai nodrošinātu šī pakalpojuma sniegšanu, starpnieks PMLP amatpersonām par pretlikumīgu darbību veikšanu solīja nodot kukuli. Turklāt starpnieks arī viltoja termiņuzturēšanās atļaujas pagarināšanai nepieciešamos dokumentus.

DP aizturēja starpnieku, bet divas dienas vēlāk viņš tika atzīts par aizdomās turamo par starpniecību kukuļošanā un dokumentu viltošanā mantkārīgā nolūkā. Vienlaikus divām PMLP amatpersonām šajā kriminālprocesā ir piemērots procesuālais statuss - persona, pret kuru sākts kriminālprocess.

Jau ziņots, ka pārvalde ir pārtraukusi darba attiecības ar vienu no darbiniekiem, par kuru tika saņemta informācija no DP.