22.07.2014 09:21

Atklāj iespējamo korupciju saistībā ar nelikumīgu termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēlam ir ilustratīva nozīme Attēlam ir ilustratīva nozīme arhīvs

Drošības policija (DP) atklājusi iespējamu korupciju Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP) saistībā ar nelikumīgu termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanu.

Veicot pretizlūkošanas un operatīvos pasākumus, DP ieguva informāciju, kas norādīja PMLP vairāku amatpersonu iespējamu iesaistīšanos nelikumīgās aktivitātēs, kas saistītas ar termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanu.

Kriminālprocesa gaitā tika konstatēts, ka, neievērojot noteikto pieraksta un rindas kārtību un pretēji Ministru kabineta noteikumos paredzētajai kārtībai, PMLP amatpersonas palīdzēja nokārtot ārzemniekam termiņuzturēšanās atļaujas pagarināšanu. Šīs darbības organizēja Latvijas Republikas pilsonis, kurš darbojās kā starpnieks starp ārzemnieku un PMLP amatpersonām, saņemot par to materiālu atlīdzību.

Drošības policija informēja, ka, lai nodrošinātu šī pakalpojuma sniegšanu, starpnieks PMLP amatpersonām par pretlikumīgu darbību veikšanu solīja nodot kukuli. Turklāt starpnieks arī viltoja termiņuzturēšanās atļaujas pagarināšanai nepieciešamos dokumentus.

Pamatojoties uz pirmstiesas izmeklēšanas gaitā iegūto informāciju, 7. jūlijā DP aizturēja starpnieku, bet divas dienas vēlāk viņš tika atzīts par aizdomās turēto pēc Krimināllikuma 322. panta pirmās daļas (starpniecība kukuļošanā) un 275. panta otrās daļas (dokumentu viltošana mantkārīgā nolūkā). Šobrīd viņam ir piemēroti drošības līdzekļi, kas nav saistīti ar brīvības atņemšanu.

Vienlaikus divām PMLP amatpersonām šī kriminālprocesa ietvaros ir piemērots procesuālais statuss persona, pret kuru uzsākts kriminālprocess.

"Izmeklēšanas gaitā iegūtā informācija vēlreiz apliecina nepieciešamību nodrošināt visaptverošu un stingru uzraudzību pār termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanas procesu, jo pastāv risks, ka, izmantojot atsevišķu amatpersonu negodprātīgumu, termiņuzturēšanās atļauju var mēģināt iegūt ārzemnieki, kuri neatbilst likumā minētajām prasībām un var radīt draudus nacionālajai drošībai," teikts Drošības policijas paziņojumā.

"DP arī turpmāk pievērsīs pastiprinātu uzmanību termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanas procesam, lai novērstu drošības riskus, ko var radīt šādu atļauju prettiesiska izsniegšana."