28.03.2014 13:58

Dombrovskis: Lēmumi par uzturēšanās atļaujām būtu jāpieņem ne tik lielu emociju iespaidā

Autors  Nozare.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Dombrovskis: Lēmumi par uzturēšanās atļaujām būtu jāpieņem ne tik lielu emociju iespaidā Izglītības un zinātnes ministrija

Politiķiem lēmumi par termiņuzturēšanās atļauju piešķiršanu būtu jāpieņem ne tik lielu emociju iespaidā, šodien konferences "Kā attīstīsies nekustamā īpašuma tirgus Latvijā?" atklāšanā sacīja ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP).

"Patlaban ir zināmas bažas, ka politisku iemeslu dēļ investīciju slieksnis, kas nepieciešams uzturēšanās atļaujas saņemšanai, tiek celts gandrīz divas reizes. Šāda lēmuma ietekme ir grūti prognozējama," sacīja Dombrovskis.

Viņš piebilda, ka patlaban Krievijas un Ukrainas konflikta iespaidā izskan arī priekšlikumi pārtraukt termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanu, vismaz Krievijas pilsoņiem. "Jau uz sliekšņa dubultošanu skatāmies ar bažām, tāpēc vēlētos, lai lēmumi, kas skar šo jomu, tiktu pieņemti ne tik lielu emociju iespaidā," sacīja Dombrovskis.

Ekonomikas ministrs uzsvēra, ka termiņuzturēšanās atļauju programma ir viens no iemesliem, kāpēc cilvēki, vismaz būvniecības nozarē, ir saglabājuši darba vietas un nav devušies strādāt uz ārzemēm.

Kā ziņots, Valsts prezidents Andris Bērziņš pērnruden Saeimai nosūtīja atpakaļ Imigrācijas likuma grozījumus, prasot to otrreizēju caurlūkošanu.

Likumā bija paredzēts noteikt, ka ārzemniekam ir tiesības pieprasīt termiņuzturēšanās atļauju uz ne vairāk kā pieciem gadiem, ja viņš valsts budžetā ir veicis iemaksu 50 000 eiro. Bija iecerēts ieviest kvotas, paredzot, ka šogad apmaiņā pret termiņuzturēšanās atļaujām varēs veikt ne vairāk par 700 darījumu par nekustamā īpašuma iegādi ar vērtību virs 150 000 eiro un vēl 100 darījumus gadā virs 0,5 miljoniem eiro (351 000 latu).

Ja darījumu skaits virs 0,5 miljoniem eiro pārsniegs 100, to varēs papildināt uz tās kvotas rēķina, kas paredzēta darījumiem no 150 000 eiro. Savukārt 2015. un 2016. gadā šādu darījumu skaits samazinātos attiecīgi līdz 525 un 350, kā arī katru gadu vēl uzturēšanās atļaujas varētu piešķirt par 100 darījumiem virs 0,5 miljoniem eiro.

2010. gada vidū tika pieņemti un stājās spēkā grozījumi Imigrācijas likumā, ļaujot ārzemniekiem un viņu ģimenes locekļiem iegūt termiņuzturēšanās atļaujas Latvijā pret investīcijām šeit esošā nekustamajā īpašumā vai uzņēmumā vai arī pret noguldījumu bankā.

Kopš 2010. gada 1. jūlija ir spēkā kārtība, ka Latvijā termiņuzturēšanās atļaujas var iegūt trešo valstu pilsoņi, kuri Rīgā, Rīgas plānošanas reģionā vai republikas pilsētās iegādājušies vienu vai vairākus nekustamos īpašumus vismaz par 100 000 latu vai citur Latvijā par 50 000 latu.