16.03.2014 16:27

Ārlietu ministrija: Latvija neatzīst par leģitīmu Krimā notiekošo referendumu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ārlietu ministrija: Latvija neatzīst par leģitīmu Krimā notiekošo referendumu www.delfi.lv

Latvija neatzīst par leģitīmu 16. martā Krimas Autonomajā Republikā notiekošo "tā saucamo referendumu par pievienošanos Krievijas Federācijai".

"Referendums ir organizēts, klaji pārkāpjot valsts – Ukrainas Konstitūciju, un notiek nelikumīgā ārvalstu – Krievijas bruņoto spēku – klātbūtnē. Gatavojoties referendumam, netika izplatīta pilnvērtīga, daudzpusīga informācija; gluži pretēji – republikas teritorijā tika bloķēta Ukrainas plašsaziņas līdzekļu darbība," teikts Ārlietu ministrijas paziņojumā.

Latvija aicina Krievijas Federāciju atturēties no tālākiem soļiem Krimas Autonomās Republikas statusa nelikumīgai maiņai: "Krimas anektēšana būtu Ukrainas suverenitātes un teritoriālās integritātes, kā arī starptautisko tiesību, tostarp Krievijas starptautisko saistību kliedzošs pārkāpums. Tai būtu tālejošas negatīvas starptautiskas sekas."

Ārlietu ministrija aicina Krievijas Federāciju īstenot soļus situācijas Ukrainā eskalācijas samazināšanā, atgriežot savus karavīrus bāzēs atbilstoši Krievijas un Ukrainas vienošanām.

"Krieviju uztraucošie jautājumi ir jārisina mierīgā ceļā, iesaistoties dialogā ar Ukrainas leģitīmo valdību, kā arī izmantojot visus pieejamos starptautiskos mehānismus miermīlīgai krīzes noregulēšanai. Jebkuram risinājumam ir jārespektē Ukrainas suverenitāte, kā arī tās teritoriālā vienotība, kā arī – Krievijas divpusējās un daudzpusējās starptautiskās saistības," norādīts paziņojumā.