12.03.2014 14:54

Izstrādāti likuma grozījumi, lai aizliegtu jebkādu narkotisko vielu tirdzniecību

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Izstrādāti likuma grozījumi, lai aizliegtu jebkādu narkotisko vielu tirdzniecību arhīvs

Latvijas Ārstu (LĀB) biedrība izstrādājusi priekšlikumus grozījumiem likumā "Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību", kas aizliegtu Latvijā jebkādu narkotisko vielu tirdzniecību, ieskaitot tās, kas vēl tikai tiks radītas.

LĀB uzskata, ka likuma normas jāmaina nekavējoties, negaidot jaunus "spaisa", kaktusu mēslojuma maisījumu un citu jauno psihoaktīvo vielu upurus, informēja biedrības prezidents Pēteris Apinis.

Ārstu biedrības izstrādātie grozījumi paredz noteikt, ka Latvijā ir aizliegta jaunu psihoaktīvu vielu vai tās saturošu izstrādājumu izplatīšana, iegādāšanās, glabāšana, pārvadāšana vai pārsūtīšana bez Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) lēmuma par attiecīgās vielas atbrīvošanu no šiem kontroles pasākumiem.

Šobrīd SPKC konstatētai jaunai psihoaktīvai vielai var noteikt pagaidu aizliegumu līdz 12 mēnešiem un šajā laikā sniedz atzinumu, vai kāda konkrēta viela ir vai nav iekļaujama aizliegto un kontrolējamo vielu sarakstā. LĀB priekšlikumos paredzēts noteikt, ka Latvijā var atļaut tikai tādu jaunu psihoaktīvu vielu vai tās saturošu izstrādājumu iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu, pārsūtīšanu vai izplatīšanu, kas pēc pārbaudes nav iekļautas Latvijā kontrolējamo narkotisko vielu, psihotropo vielu un prekursoru sarakstos, par kurām ir iegūta informācija no Eiropas Agrīnās brīdināšanas sistēmas, saņemts tiesu ekspertīžu iestādes atzinums vai kuras atzītas par likuma 4.pantā minētajām psihoaktīvām vielām.

LĀB uzskata, ka šāda kārtība ir leģitīma un pamatota ar "Preču un pakalpojuma drošuma likumā" iestrādātajām prasībām, tostarp izdevumus par preces risku izvērtēšanu sedz pats ražotājs vai izplatītājs.

LĀB ir pārliecināta, ka šādi likuma grozījumi būtu gana efektīvs līdzeklis jauno psihoaktīvo vielu aprites reālā ierobežošanā Latvijā. Šāda kārtība neprasīs papildus budžeta līdzekļus, iespējams, pat tos ietaupīs, jo izdevumus par kādas vielas risku izvērtējumu vairs nesegs valsts.

Ārstu biedrība arī uzskata, ka papildus šai normai ir jāizdara grozījumi Krimināllikumā, jāuzlabo Tirgus uzraudzības padomes darbs attiecībā uz ķīmisku vielu apriti Latvijas tirgū, kā arī efektīvāk jāīsteno policijas darbs attiecībā uz šo vielu tirdzniecību ielās, līdzās bērnu un jauniešu izglītības un izklaides vietām. Neskatoties uz tirgošanas aizliegumu, valsts kontroles institūcijām ir jāsaglabā resursi un kapacitāte kontroles funkcijas nodrošināšanai attiecībā uz jaunām psihoaktīvām vielām, kuras turpmāk tik un tā būs pieejamas nelegālajā apritē.

Priekšlikumi tika apspriesti 11. marta LĀB valdes sēdē, kura lēma virzīt tos iestrādāšanai likumā. Diskusija par šiem priekšlikumiem, iesaistoties Veselības ministrijas pārstāvjiem, 13. martā notiks arī Farmācijas konsultatīvajā padomē. Tā kā LĀB ir pieteikusi savu dalību Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputātu izveidotajā darba grupā par jauno psihoaktīvo vielu ierobežošanas pasākumiem, priekšlikumu izstrādāšana gala redakcijā un pieņemšana parlamentā varētu virzīties pietiekami raiti," norāda P.Apinis.