12.03.2014 10:59

Līdz "Windows XP" ēras beigām un atbalsta pārtraukšanai atlicis mazāk nekā mēnesis

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Jau 8. aprīlī kompānija "Microsoft" pārtrauks operētājsistēmas "Windows XP" un programmatūras "Office 2003" atbalstu. Pēc tam "Windows XP" lietotāji vairs nesaņems programmatūras drošības atjauninājumus un labojumfailus.

13 gadu laikā kopš "Windows XP" iznākšanas pagājis vesels tehnoloģiju laikmets, tomēr liela daļa uzņēmumu un individuālo lietotāju joprojām to izmanto. Saskaņā ar izpētes kompānijas "Gemius" datiem, Latvijā šā gada sākumā 22 % lietotāju joprojām izmanto "Windows XP".


Šie lietotāji pēc atbalsta perioda beigām pakļaus sevi lielam riskam, norāda "Microsoft Latvia" sabiedrisko attiecību un sabiedrisko programmu vadītāja Kristīne Mennika: "Pirmkārt, viņi vairs nesaņems nozīmīgus drošības atjauninājumus, līdz ar to dators būs pakļauts hakeru uzbrukumiem un vīrusiem. Otrkārt, arī datortehnikas ražotāji un neatkarīgie programmatūras izstrādātāji vairs nevēlas atbalstīt "Windows XP"."

Vēl viens iemesls, lai atteiktos no "Windows XP", ir operētājsistēmas tehnoloģiskās aktualitātes zudums, savukārt norāda "Microsoft Latvia" vadītājs Ēriks Egītis. "Kad šī operētājsistēma parādījās tirgū, nebija ne USB 3.0, pat ne 2.0, arī datoru atmiņas ietilpība bija daudz mazāka. Iedomājieties, cik tālu šajā laikā ir attīstījušās tehnoloģijas, cik procesoru, videokaršu versiju, kuras neatbalsta "Windows XP", laists klajā! Kļūst skaidrs, ka, turoties pie vecās operētājsistēmas, lietotāji neizmanto ļoti daudz iespēju. Šobrīd datorlietotājiem piedāvājam "Windows 8" operētājsistēmu, kas atbilst visiem mūsdienu tehnoloģiju pasaules izaicinājumiem. Tostarp šī operētājsistēma ir 6,5 reizes mazāk pakļauta inficēšanas riskam kā "Windows XP"."

"Security Intelligence Report 15." laidienā norādīts, ka "Windows 8" ir daudz labāk aizsargāta pret uzbrukumiem kā iepriekšējās operētājsistēmas versijas. No 1000 ar "Windows XP" aprīkotiem datoriem 9,1 ir inficēts. No 1000 ar "Windows 8" aprīkotiem datoriem — tikai 1,6. "SlashGear" eksperti ir konstatējuši, ka "Windows XP" par 469 % vairāk pakļauta vīrusu uzbrukumiem nekā "Windows 8".

IT kompānijas "DPA" pārstāvis Gatis Ošs norāda: "Mēs saviem klientiem rekomendējam izvēlēties viņiem ērtāko, piemēram, pāriet uz "Windows 8", jo šī operētājsistēma ļauj uz daudzām lietām savā ikdienas darbā paraudzīties no jauna, piemēram, skārienjutīgās navigācijas iespējas, mākoņpakalpojumu pieejamība, lietojumprogrammas jebkurai gaumei — tās ir tikai dažas no šīs operētājsistēmas priekšrocībām.

Kā esam novērojuši, klienti šo problēmu, ka beigsies ražotāja atbalsts "Windows XP", uzņēmumu līmenī izvēlas risināt ar jau zināmu, pārbaudītu un tirgū ilgāk pieejamo sistēmu "Windows 7". Savukārt jaunāko "Windows 8" izvēlas lietot uzņēmumi, kur jaunās tehnoloģijas dod daudz priekšrocību, sniedz būtisku ieguldījumu uzņēmējdarbības rezultātu sasniegšanā, kā arī uzlabo konkrētu darbinieku grupu, departamentu produktivitāti."

Mūsdienīgu operētājsistēmu priekšrocības salīdzinājumā ar "Windows XP" ir acīmredzamas, un turpmākai "Windows XP" lietošanai vairs nav ekonomiska pamatojuma. Tāpēc šobrīd ir īstais brīdis, lai veiktu pāreju uz jaunāku operētājsistēmas versiju.