10.03.2014 21:04

Straujuma uzskata, ka ministriem 16. martā nav jādodas pie Brīvības pieminekļa

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Straujuma uzskata, ka ministriem 16. martā nav jādodas pie Brīvības pieminekļa Saeimas kanceleja

Ministriem nevajadzētu piedalīties 16. marta pasākumos pie Brīvības pieminekļa, tomēr tā ir katra cilvēka personīgā izvēle – darīt to vai ne, uzskata Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

Premjerministre žurnālistiem gan vēl nekomentēja jautājumu par iespēju vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Eināram Cilinskim (VL-TB/LNNK) zaudēt amatu, piedaloties šajos pasākumos. Rīt valdības sēdes slēgtajā daļā ar drošības iestāžu pārstāvjiem tiks pārrunāts jautājums par 16.martu, tāpat būtiski ņemt vērā Latvijas sadarbības partneru, Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu reakciju, ja ministrs piedalīsies šajā gājienā, skaidroja premjerministre.

"Valdības pozīcija tomēr nav piedalīšanās gājienos, kurus var traktēt kā atbalstu fašismam, vai, no otras puses, citā datumā – atbalstu komunismam," pēc koalīcijas padomes sēdes sacīja valdības vadītāja.

L. Straujuma vairākkārt uzsvēra, ka pašlaik viņa nevar pateikt, vai atlaidīs kādu ministru vai neatlaidīs, turklāt valdības partneriem ir koalīcijas līgums, kurā noteiktas "zināmas procedūras".

Tikmēr nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars skaidroja, ka partija nepieņems nekādus politiskus lēmumus un neieteiks vai neaizliegs saviem pārstāvjiem doties pie Brīvības pieminekļa 16. martā. Tā ir katra pilsoņa izvēle, kurā dienā, kurā vietā un vai vispār viņš godina latviešu karavīrus, pauda politiķis.

R. Dzintars arī atzīmēja, ka karavīru piemiņa ir "vērtējama augstākās kategorijās nekā amatu jautājums, un līdzīgi to uztver arī Einārs Cilinskis". Turklāt E. Cilinskis jau daudzus gadus apmeklē šos pasākumus, un tālākais ir valdības ziņā un vērtēšanas ziņā, vai ministrs var turpināt darbu, uzskata nacionālās apvienības līderis. Viņš gan piebilda, ka ministrs rīkosies saskaņā ar sirdsapziņu un nepārkāps iepriekšējo vienošanos.

Tikmēr iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP) norādīja, ka šis jautājums jāvērtē, domājot par to, kā to uztvers Latvijas sabiedrotie. Ministrs arī uzskata, ka kļūšana par valdības locekli uzliek noteiktus pienākumus un ierobežojumus. Vienlaikus viņš piebilda, ka E. Cilinskis piedalās šajos pasākumus jau daudzus gadus un šoreiz neplānojot izņēmumu.

Kā ziņots, valdošās koalīcijas partneru – "Vienotības" un VL-TB/LNNK – politiķiem ir domstarpības par ministru dalību 16. marta pasākumos pie Brīvības pieminekļa. Neoficiāli izskan, ka gadījumā, ja kāds no nacionālās apvienības ministriem piedalīsies pasākumos pie Brīvības pieminekļa, varētu lemt par viņa atlaišanu no amata.

E. Cilinskis plāno 16. martā doties pie Brīvības pieminekļa, savukārt tieslietu ministre Baiba Broka (VL-TB/LNNK) vēl nav izlēmusi, vai apmeklēs 16. marta pasākumus. Vēl viena nacionālās apvienības pārstāve valdībā kultūras ministre Dace Melbārde šos pasākumus parasti nepameklē un arī šogad neplāno to darīt, aģentūrai LETA apstiprināja ministres padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Dagnija Grīnfelde.

Latviešu leģionāru piemiņas dienā šogad ir gaidāmi augstāki drošības riski un uz pasākumiem Rīgā varētu ierasties arī radikāli noskaņotas personas no ārvalstīm, aģentūrai LETA iepriekš sacīja Drošības policijas (DP) priekšnieks Jānis Reiniks. J. Reiniks skaidroja, ka drošības riski šogad ir augstāki un tam par iemeslu ir notikumi Ukrainā un pieteiktie antifašistu pasākumi Rīgā.