28.02.2014 13:20

No 1. marta Latvijā nosaka aizliegumu divām jaunām narkotiskajām vielām

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Sākot ar sestdienu, stāsies spēkā Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) izdots pagaidu aizliegums divām jaunām psihoaktīvajām vielām – 5F-AB-PINAC un AB-PINACA, kā arī to saturošiem izstrādājumiem.

SPKC pavēstīja, ka saskaņā ar Valsts policijas Kriminālistikas pārvaldes sniegto informāciju abas minētās vielas apritē Latvijā ir parādījušās nesen. Tomēr informācija par vielu izplatību un to radītajiem draudiem iedzīvotāju veselībai ir pietiekama, lai SPKC izdotu minēto vielu aizliegumu. Abas minētās vielas būs aizliegts izgatavot, iegādāties, glabāt, pārvadāt, pārsūtīt vai izplatīt.

5F-AB-PINACA un AB-PINACA pieder pie kanabinoīdu grupas, un tās identificētas arī citās Eiropas valstīs – Vācijā, Zviedrijā, Ungārijā, Turcijā, Beļģijā un Rumānijā.

SPKC saskaņā ar likumu "Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību" ir tiesīgs aizliegt iedzīvotāju veselībai bīstamas psihoaktīvas vielas. Minēto vielu aizliegums stājas spēkā nākamajā dienā no aizlieguma publicēšanas brīža oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Atbilstoši likumam "Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību" aizliegtās vielas un to saturošie izstrādājumi fiziskām un juridiskām personām triju darbadienu laikā no šī lēmuma spēkā stāšanās dienas jānodod Valsts policijai. Ja fiziskā vai juridiskā persona triju darbadienu laikā no lēmuma spēkā stāšanās nenodod Valsts policijai iepriekšminētās vielas vai tās saturošus izstrādājumus, Valsts policija vai izmeklēšanas iestāde vielas no aprites izņem.

Pagājušā gada nogalē SPKC aizliedza sešu psihoaktīvo vielu (5F-AKB48, 5F PB-22, AB-FUBINACA, AKB48, AM-2201 indazolkarboksamīda analogs un 25I-NBOMe) un to saturošu izstrādājumu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu, pārsūtīšanu vai izplatīšanu.

27. februārī Valsts sekretāru sanāksmē izskatīti un virzīti tālākai apstiprināšanai Veselības ministrijas izstrādātie grozījumi likumā "Par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību", paredzot atbildību par jauno psihoaktīvo vielu turēšanu vai izplatīšanu. Likumprojekts paredz pakļaut kontrolei virkni jauno psihoaktīvo vielu, kas rada draudus sabiedrības veselībai.

Papildinājumi likumā paredzēti, lai aizliegtu gan šobrīd apritē konstatētās jaunās psihoaktīvās vielas, gan daļu no tām, kas varētu tikt sintezētas no jauna ar paredzamu psihoaktīvu iedarbību. Likumprojektā paredzēts aizliegt arī visas sešas patlaban pagaidu aizliegumā esošās jaunās psihoaktīvās vielas.