20.02.2014 12:42

Cilinskis: "Lauku ceļu attīstībā prioritāte būs jaunu darbavietu radīšana"

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Cilinskis: "Lauku ceļu attīstībā prioritāte būs jaunu darbavietu radīšana" Saeimas kanceleja

Tā kā līdzekļu visu lauku ceļu sakārtošanai nepietiek, vispirms plānots attīstīt tos ceļus, kas visvairāk sekmēs jaunu darbavietu radīšanu un ražošanas attīstību, vizītes gaitā Daugavpilī atzina vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Einārs Cilinskis (VL-TB/LNNK).

"Naudas ir tik, cik ir. Tādēļ patlaban esmu plānojis izprast pašvaldību prioritārās vajadzības un pēc tam kopā ar satiksmes un zemkopības ministriem runāt par ceļu attīstīšanas iespējām. Ja mēs nevaram sakārtot visus ceļus uzreiz, tad pirmie būtu sakārtojami tie ceļi, kas visvairāk ir nepieciešami jaunu darbavietu radīšanai un ražošanas attīstībai," norādīja E. Cilinskis.

Ministrs pauda cerību, ka tajās vietās, kur uzņēmēji būs gatavi nākt, valdība spēs maksimāli nodrošināt ar ceļiem un inženierkomunikāciju pieslēgumiem. Šāda pieeja droši vien nevar apmierināt visus, bet citu – strauju, tūlītēju – risinājumu šim jautājumam ministrs pagaidām neredz.

Runājot par Latgales programmu, ministrs atzina, ka tā būtu turpināma uzņēmējdarbības attīstības virzienā. Saistībā ar Latgales programmu ir plānots sarīkot plašāku konferenci ar ekonomikas, izglītības, kultūras un citu ministru piedalīšanos, kurā tiktu apkopots programmas gaitā paveiktais, izvērtēti tās plusi un mīnusi, un spriest, kā šo programmu turpināt.

E. Cilinskis norādīja, ka nepiekritīs Latgales programmas līdzekļu pārdalīšanai, piešķirot tos citām Latvijas depresīvajām teritorijām, jo šai programmai ir valstiska nozīme.

Daugavpils ir jau otrā Latgales pašvaldība, kuru ministrs apmeklē, pirmā bija Krāslava. "Man kā ministram ir svarīgi saprast, kas ir tie prioritārie projekti, ko katra pašvaldība grib īstenot nākamajā plānošanas periodā, un paskatīties, kā es tām varu palīdzēt," skaidrojot savus pašvaldību apmeklēšanas mērķus, atzina E. Cilinskis.

Daugavpili ministrs redz kā rūpnieciskas attīstības reģionu ar tūrisma attīstības iespējām. Viens no mērķiem, sagaidot Latvijas simtgadi, pēc ministra domām, varētu būt arī viena no Daugavpils un Latvijas lepnumiem Daugavpils cietokšņa sakārtošana.

Ministrs norādīja, ka viņa kā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra uzdevums ir sadarboties ar visām pašvaldībām neatkarīgi no tajās dzīvojošo nacionālā sastāva vai politiskajiem spēkiem, kas pašvaldībās ir pie varas.

Šodien ministrs apmeklēs Preiļus, kur tiksies ar Preiļu novada domes priekšsēdētāju, Latgales Plānošanas reģiona attīstības padomes priekšsēdētāju Aldi Adamoviču un Preiļu novada domes pārstāvjiem, lai pārrunātu pašvaldībai aktuālus jautājumus.

Vizītes turpinājumā E. Cilinskis ieplānojis Rēzeknē klātienē apskatīt un iepazīties ar Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centra "Zeimuļs" darbību, kā arī tikties ar Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētāju Aleksandru Bartaševiču un domes amatpersonām, lai iepazītos ar pašvaldības attīstības iecerēm.

Reģionālās vizītes noslēgumā E. Cilinskis tiksies ar Rēzeknes novada domes priekšsēdētāju Monvīdu Švarcu. Ar viņu plānots pārrunāt pārrobežu sadarbības projektu īstenošanu, kā arī jautājumus saistībā ar novada teritorijā esošajām īpaši aizsargājamām dabas teritorijām.