18.02.2014 12:13

Mūžībā aizgājusi bērnu rakstniece un māksliniece Margarita Stāraste

Autors  www.delfi.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Mūžībā aizgājusi bērnu rakstniece un māksliniece Margarita Stāraste www.delfi.lv

Šorīt mūžībā aizgājusi māksliniece un bērnu rakstniece Margarita Stāraste-Bordevika (dzimusi Barvika), savā "Twitter" kontā ziņo "Zvaigzne ABC" valdes priekšsēdētaja Vija Kilbloka.

Viena no ievērojamākajām latviešu bērnu grāmatu ilustratorēm nāca pasaulē 1914. gada 2. februārī Vladimirā Krievijā un šogad atzīmēja 100 gadu jubileju.

Tēva iedvesmota, viņa 1933. gadā iestājās Latvijas Mākslas akadēmijā, kur mācījās pie Konrāda Ubāna, Jāņa Kugas un Vilhelma Purvīša. Savukārt izstādēs jaunā māksliniece piedalījās jau no 1937. gada, bet pirmās grāmatas ar M. Stārastes ilustrācijām iznāca 1942. gadā tā saucamās vācu okupācijas laikā.

Pati pirmā viņas izdotā grāmata bija "Balti tīri sniega vīri", bet viena no pazīstamākajām – "Zīļuks" – pirmo reizi izdota 1961. gadā.

Jau ar pirmajiem izdevumiem mākslinieces talantu novērtēja gan lasītāji, gan izdevniecības, tādēļ arī padomju gados viņa bija viena no pelnošākajām bērnu rakstniecēm. Arī bijusī Latvijas prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, pirms desmit gadiem ciemojoties pie mākslinieces, viņai atklājusi, ka, kara laikā pametot dzimteni, viņai līdzi bijuši M. Stārastes "Pintiķu ciema iemītnieki".

Savas mākslinieciskās darbības gados M. Stāraste ir sarakstījusi un ilustrējusi aptuveni 100 grāmatu, tostarp ilustrācijas tapušas arī vairāk nekā 40 citu autoru darbiem. Viņa darinājusi arī dekorācijas un leļļu zīmējumus Valsts leļļu teātra un Jaunatnes teātra iestudējumiem.

Šo gadu laikā māksliniece radījusi neskaitāmus mīļuma pilnus tēlus, piemēram, Zīļuku, Tinci, Pintiķi, Lācīti Rūcīti un citus, kurus visus vieno ziņkāre, labsirdība, bērnišķīgs naivums un mākslinieces dāvātais mīlīgais izskats ar apaļajām actiņām un jaukajiem mazajiem degunteļiem.

Viņas spilgtajās krāsās ietērpto grāmatu birums 1999. gadā novērtēts arī ar Triju Zvaigžņu ordeni.